Változott a termőfölddel kapcsolatos törvény: ez sok gazdát érint

agrarszektor.hu2024. május 16. 08:43

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvénybe a KAP támogatások kapcsán beemelésre került a tájképi elem fogalma, melynek részletes elemeit az Egységes kérelem rendelet (15/2024. (IV. 9.) AM rendelet) tartalmazza. Ehhez kapcsolódik „A művelési ág megváltoztatása” alcím módosítása, miszerint nem minősül a termőföld művelési ága megváltozásának a támogatható tájképi elemek létesítése és fenntartása.

Ugyancsak nem tekinthető más célú hasznosításnak a támogatható tájképi elem létesítése és fenntartása. Továbbá nem minősül időleges más célú hasznosításnak a földrészleten begyűjtött terménynek, vagy mellékterméknek, illetve a területre kijuttatni tervezett istállótrágyának az időszerű mezőgazdasági munkavégzésnek megfelelő módon és időtartamban, de legfeljebb 6 hónapig a termőföldön történő átmeneti tárolása - írja a NAK.

Lehetséges lesz továbbá időleges más célú hasznosítási engedély megléte esetén, hogy a munkálatok megkezdésének időpontját utólag, a földhivatal megkeresésére pótolja az engedélyes. E nyilatkozat elmulasztása esetén földvédelmi bírságot kell fizetni. A törvény teljes módosítása a Magyar Közlöny 52. számában olvasható.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, föld, termőföld, törvény, rendelet, nak, talajművelés, támogatások, termőföld-védelme,