DR GREEN lombtrágyák a kukoricának! (x)

PR2024. május 17. 12:59

A kora tavaszi 'meleghullám' felborította a természet és növények bioritmusát. A kukoricavetések korán megkezdődtek és a vetőmagok az ország több pontján száraz körülmények között kerültek a talajba. Bízva a következő időszak csapadékos periódusaiban a tavaszi vetésű növények, így köztük a kukorica eredményes tenyészidőszaka egyelőre kérdéses.

A kukoricát tápanyagokkal maximálisan ki kell szolgálni, így tápanyag-utánpótlási technológiájában ügyeljünk arra, hogy a mikro-, mezo- és makrotápelemek lombon keresztüli kiegészítő alkalmazása rendkívül hatékony és költségtakarékos. A kukorica nagy tápanyagigényén túl meghatározó tényező a rendelkezésére álló víz. A kukorica napi vízfelhasználása elérheti a 10 mm-t, a teljes vegetációs ciklusa során pedig közel 700 mm vizet használ fel. Ez a tény nagymértékben határozza meg a tápanyag-felvételi és -hasznosítási dinamikáját. A kukorica csírázásától 4–6 leveles stádiumig kifejezetten érzékeny a hasznosítható foszfor mennyiségére (hiány esetén antociános elszíneződés tapasztalható). A kukorica tápanyagfelvétele a talajhőmérséklet emelkedésével a 4–6 leveles stádiumot követően válik intenzívvé. A szemtelítődés időszakában a N és P felvétele is meghatározó.

A mikroelemek közül a kukorica a cink hiányára érzékenyen reagál. Főként meszes, foszforral jól ellátott talajokon gátolt a cink felvétele, amely jelentős termésveszteséget eredményezhet, ezért a kukorica esetében kulcsfontosságú a lombozaton keresztüli hatékony mikroelem-utánpótlás.

A DR GREEN lombtrágyák egyedi minősége és mikrokristályos formulációja a tápelemek magas hatóanyag-tartalmát biztosítja, amelyek technológiai alkalmazása növeli a termés minőségét és mennyiségét.

A kukoricában alkalmazható DR GREEN lombtrágyák:

  • DR GREEN Kukorica (B-5,0; Cu-2,0; Fe-50,0; Mn-70,0; Mo-0,5; Zn-80,0 g/kg),
  • DR GREEN Start (N-120,0; P2O5-600,0 g/kg),
  • DR GREEN Energy (N-100,0; K2O-400,0 g/kg),
  • DR GREEN Quality (P2O5-500,0; K2O 340,0 g/kg).

A kukorica DR GREEN technológiája két pillérre épül. Az első kezelés a magas foszfortartalom-kijuttatás mellett a nitrogénnel együtt a zöld- és gyökértömeg növelésére, ezen keresztül a növény stabilizálására irányul. Kísérletünkben a DR GREEN Start 2 kg/ha-os dózisát a posztemergens gyomirtással egy menetben juttattuk ki, majd a rovarvédelemmel együtt a DR GREEN Kukorica és DR GREEN Energy kombinációját alkalmaztuk. A jelentős zöld- és gyökértömeg-növekedés a végén a terméseredményben 320 kg/ha-os növekedést eredményezett.

Valcum Agro Kft., +36-30/217-9256

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, kukoricatermesztés, növények, magazin-2024-05,