Nem az állattartás veszélyezteti az ivóvizet a NAK szerint

agrarszektor.hu2024. május 17. 14:31

Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének jelentős részét a „zöld víz”, azaz a csapadék biztosítja, ezért megtévesztőek azok az állítások, amelyek szerint az állattartás veszélyezteti az ivóvízellátást – állítja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Miközben társadalmi szempontból az élelmezés- és ivóvízbiztonság az egész világon stratégiai kérdéssé vált, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai újabb és újabb kihívások elé állítják a gazdálkodókat. Az állattenyésztésben tevékenykedőkre egyidejűleg több teher is nehezedik. Amellett, hogy meg kell felelniük a klíma- és környezetvédelmet, az állategészségügyet és -jólétet szolgáló újabb előírásoknak, sokszor nemtelen támadások középpontjába kerül az ágazat – fogalmaz a kamara közleménye.

A vízlábnyom szerint a csapadék a döntő

A NAK szerint a tudományos tények nem támasztják alá az olyan állításokat, amelyek szerint 1 kg marhahús előállításához 15 000 liter vízre van szükség. Egy-egy ágazat tényleges vízfelhasználásának megítéléséhez objektív mutatókra van szükség – teszik hozzá.

Valójában háromféle vízforrást tartalmaz: a kék vizet (az állatok felszíni vagy felszín alatti forrásból származó vízfogyasztása és az öntözés), a szürke vizet (a szennyvíz tisztításából és újrafeldolgozásából eredő használt víz) és a zöld vizet (csapadék).

Ezen módszertan alapján elmondható, hogy az állattenyésztéshez köthető átlagos vízfogyasztásnak jelentős része zöld víz, vagyis csapadék, amely a talajba beszivárogva és a növények által elpárologtatva visszatér a vízkörforgásba.

Jobb gazdálkodással lehet még javítani

Ha tehát kivesszük a csapadékot (zöld víz) a számításból, a tudósok becslései szerint az állattenyésztés a globális édesvízkészlet mindössze 8 százalékát használja fel. Ha figyelembe vesszük a kék mellett a szürke vizet is, amely versenybe szállhat az édesvíz-fogyasztással, a becslések szerint az állattenyésztés a globális vízkészlet 13 százalékát használja el, nagy részét az intenzív takarmányozáson keresztül.

Az állattenyésztést és a vízhiányt helyi szinten kell értékelni, arra azonban nincs bizonyíték, hogy az állattenyésztés jelenléte összefügg a vízhiány kialakulásának kockázatával.

Minél nagyobb a takarmány víztartalma, annál kevesebb ivóvízre van szüksége az állatoknak, a friss fű vagy szilázs arányának növelése a takarmányban tehát csökkenti az ivóvízbevitelt. Az állattartásnak ráadásul pozitív hatása is lehet a vízkészletekre, például amikor a mocsaras-lápos területeket a lecsapolás helyett legeltetjük.

Az alternatívákat is át kell számolni

Az állati termékekhez felhasznált víz mennyiségét érdemes összevetni az alternatív termékek előállításával. Egy 2019-ben megjelent kutatás szerint egy liter tehéntej előállításához 8 liter vízre van szükség, szemben a „mandulatejjel”, amely előállításához 158 liter víz szükséges. Egy korábbi tanulmány szerint míg az állattenyésztés „vízlábnyoma” 93%-ban zöld vízből áll, egy olyan növényi alternatíva, mint a szójaburger vízlábnyomának 69 százalékát teszi ki a zöld víz, a fennmaradó mennyiséget pedig a kék és szürke víz adja, aminek a lakossági ivóvízkészletekre nézve nagyobb hatása van – teszi hozzá a közlemény.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vízgazdálkodás, környezetvédelem, agrárkamara, víz, klímavédelem, állattartás, nak, édesvíz, ivóvíz, állattanyésztés, csapadékvíz, nemzeti agrárgazdasági kamara,