Őrülten drágul a fejeskáposzta ezeken a piacokon: már ennyibe kerül

Őrülten drágul a fejeskáposzta ezeken a piacokon: már ennyibe kerül

agrarszektor.hu
Az idei szezonban a lengyel termelők már régóta várták a káposzta árának hosszú távú emelkedő tendenciájának kezdetét. Ez egy szezonális, csaknem minden évben bekövetkező jelenség, ami a szezon második felében veszi kezdetét, amikor a káposzta kínálata egyértelműen csökken, de továbbra is az egyik fő zöldségféle marad. Jellemzően ez az emelkedő tendencia gyorsabban jelentkezik azokban a szezonokban, amelyek alacsonyabb termést hoznak.

Így történt ebben a szezonban is, az árak emelkedése azonban a korlátozott kereslet miatt sokáig nem következett be. Idén március utolsó dekádjában azonban végre kialakult egy ilyen tendencia. Ekkor a fehér káposzta értékesítési árai a nagykereskedelemben több mint 80 százalékkal emelkedtek. Jelenleg a nagybani árak az 1,80-2,20 PLN/kg (165-200 Ft/kg) közötti sávban mozognak, de még így is messze vannak a tavalyi áraktól. Ez az ártartomány csak a legnagyobb városok nagybani piacaira érvényes, mert a kisebb városok környéki elosztó központokban az áremelkedés nem állt meg, és akár a 3 PLN/kg (270 Ft/kg) környéki szintig is drágult a zöldségféle. Ennek oka, hogy egyre szűkösebb a rendelkezésre álló árutömeg, olyannyira, hogy megjelent a piacon a Németországból származó import is, 2,5 PLN/kg (225 Ft/kg) körüli árakkal. Ezek azonban sporadikusan, nem állandó jelleggel érkező tételek, mivel Németországban sincs sok káposzta - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Történik mindez egy olyan piacon, ahol máris bőven áll rendelkezésre idei termésű, fiatal káposzta, mind hazai forrásból, mind importból (elsősorban Macedóniából). Tele vannak a kiskereskedelmi láncok az ilyen áruval, csakhogy ezeknek a tételeknek a minősége annyira gyenge, hogy sok fogyasztó még mindig a tavalyi, régi káposztát részesíti előnyben (nem is minden felhasználási célra alkalmas az idei káposzta). Ez összességében azt jelenti, hogy a következő hetekben a fehér káposzta nagybani árának emelkedése folytatódhat, és akár megközelítheti a tavalyi szezon 3,0-3,25 PLN/kg (270-295 Ft/kg) közötti rekordmagas szintjét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?