Új CLAAS NEXOS és ELIOS kistraktorokat néztünk meg Hódmezővásárhelyen (x)

PR2024. május 17. 11:49

Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok péntekén látogattuk meg az AXIÁL Kft. gépes kiállítóterületét, ahol az új CLAAS NEXOS és ELIOS kistraktorokat mutatták be a cég szakemberei. Mindkét modell hatékonyan végzi az állattenyésztés és a tömegtakarmány-előállítás feladatait.

Az ELIOS kompakt kistraktor 85–103 lóerő között kínál megoldást, a NEXOS pedig egy keskeny nyomtávú, szőlészeti-gyümölcsös mezőgazdasági vontató. Előbbi normál nyomtáv és 3,7 tonnás tömege mellett a hagyományos mezőgazdasági állattartó telepi munkákra kínál jó megoldást, utóbbi pedig az L kivitel 1,5 méteres teljes szélességével szőlő- és gyümölcsültetvények minden munkájára alkalmas.

Az AXIÁL Kft. az idei évben a hódmezővásárhelyi kiállításon biztosított lehetőséget az új kistraktorok megtekintésére és részletes bemutatására.

Baranyi Péter, a vállalat CLAAS traktorokért felelős szervizmérnöke elmondta, hogy a gépek Olaszországban, az Agritalia gyárban készültek, a nyomtávtól függetlenül szinte azonos motorral és sebességváltóval. Az új motorokat az eddigi 500 helyett 600 üzemórás szervizellátásra tervezték.

Elmondták, hogy az agrárium új generációjának kulcsfontosságú eszközeiként a NEXOS és ELIOS sorozatok egyesítik a kompakt kialakítást, a megbízható teljesítményt és a sokoldalú funkcionalitást. A traktorok a modern gazdálkodók elengedhetetlen társaivá válhatnak a mindennapi munkákban, így van ez a zöldség-, a gyümölcs- és a szőlőtermesztés esetében is.

Többet és kényelmesebben dolgozik az ELIOS 300

Az ELIOS 300 sorozat három modellje 85, 92 és 103 lóerő motorteljesítményű. Az erőgép alapfelszereltségként 30 előre- és 15 hátrameneti sebességfokozattal, a REVERSHIFT és a TWINSHIFT rendszerrel rendelkezik. A 300-as széria vezetőfülkéjének padlója teljesen sík, ami jelenleg a legjobb és legkényelmesebb megoldás a piacon.

Az ELIOS 300-zal a munkavégzés nagyobb élményt nyújt, legyen szó telephely körüli vagy szántóföldi feladatokról, ültetvényekről vagy erdészeti kihívásokról. A modellek önsúlya 3600 kilogrammtól kezdődik, a külső szélesség 1,65, a minimum magasság pedig 2,6 méter, ezáltal a traktor alkalmas az ültetvényeken és régi szabványok szerint készült gazdasági épületekben is a munkavégzésre. A nyomtáv maximális 2100 milliméteres szélességével az ELIOS 300-as sorozat biztonsággal használható egyenetlen talajon és lejtőkön is.

Nagy teljesítmény, hatékonyság és alacsony karbantartási igény jellemzi ezeket a CLAAS-okat is

Az ELIOS 300-as sorozat 3,6 literes, négyhengeres, FPT gyártmányú turbófeltöltős erőforrásokkal üzemel, melyek közös nyomócsöves befecskendezésűek és teljesítik a STAGE V károsanyag-kibocsátási normákat. 1800 bar befecskendezési nyomásúak, nyomásszabályzós turbófeltöltővel, intercooler egységgel, viszkokuplunggal szerelt hűtőventilátorral rendelkeznek. A 105 literes üzemanyagtartály mellett egy 10 literes AdBlue-tartály is megtalálható a kipufogógáz-utóke­zelő rendszer számára. A STAGE V normáknak megfelelő kipufogógáz-tisztításhoz minden típuson SCR rendszer dolgozik, valamint DPF szűrő és DOC rendszer, továbbá külső hűtésű EGR rendszer is található rajtuk. Minden elem a motorháztető alatt kapott helyet, ahol nem zavarja a gépkezelő látóterét. A keskeny kipufogócső remekül illeszkedik az A-oszlop előtti térbe, így nem gátolja a kilátást. A beépített kipufogógáz-utókezelő rendszerek ellenére a motortér könnyű hozzáférést biztosít a karbantartáshoz.

A NEXOS számai és felszereltsége

A 220-astól a 260-as modellig az új NEXOS-ok nagy teljesítményű 3,6 literes, FPT 4 hengeres motorral vannak felszerelve. Az üzemanyagtartály kapacitása 100 literig (az M/L/XL változatoknál szériafelszereltség) immár a fülke alatt található. Ez az elhelyezés segíti az alacsony súlypont elérését, így a lejtőkön optimális a stabilitás. Az S modellnél 75 literes üzemanyagtartály érhető el alapfelszereltségként.

Minden NEXOS traktor alapfelszereltsége a motorfordulatszám-memória, a még nagyobb kényelem érdekében pedig a gépet opcionálisan egy második memóriamodullal is lehet kérni. Frontra szerelt munkagépekhez az új NEXOS egy első függesztőszerkezetet vagy gyárilag felszerelt szerelőlapot ajánl. A középvonalban, a még nagyobb hatékonyság érdekében az oldalsó szerelőlap a gyárilag rendelkezésre álló lapokkal kombinálva további függesztési lehetőségeket biztosít.

A NEXOS magas szintű kényelme a gép alacsony súlypontja és az optimalizált súlyelosztása mellett a PROACTIV első hídnak is köszönhető. Ez passzív billenésstabilizálást nyújt a kanyarokban, ami közúti és szántóföldi haladásnál, illetve munkavégzés során kiváló vezetési kényelmet biztosít. Egyszerű kialakításának köszönhetően a karbantartás költségei alacsonyak.

A megfelelő áttételezés fontossága

A hajtómű 30 előre- és 15 hátrameneti sebességfokozattal a REVERSHIFT és a TWINSHIFT rendszerrel pontos és kiváló sebességelosztással rendelkezik. Alapfelszereltségként az új sebességváltó a NEXOS-ban 40 km/h-s ECO közlekedésre képes. 40 km/h-s sebességnél ez 1650 fordulat/percet jelent.

Hidraulikarendszer, kijelző és egyéb funkciók

Az akár 87 l/perc teljesítményű erőteljes hidraulikus rendszer három hidraulikus szivattyúval van felszerelve. A kihelyezett körök számára 60 l/perc, a hátsó függesztőszerkezethez pedig egy különálló 27 l/perc teljesítményű szivattyú tartozik, kormányzás számára újabb 27 l/perc teljesítmény áll rendelkezésre. Ez lehetővé teszi egymást átfedő műveletek egyidejű végrehajtását, vagy kifejezetten magas hidraulikaigényű munkaeszköz-kombinációk működtetését. A kihelyezett körök száma 2–4 darab hátsó, mechanikus vagy elektorhidraulikus, a kabin jobb első oszlopához pedig 3 vagy 4 pár kihelyezett kör választható. Az új, teljesen a fülkébe integrált 4. kategóriájú szűrőrendszer a korábbinál nagyobb biztonságot és kényelmet ad a gépkezelő számára permetezéskor.

A műszerfalon lévő színes kijelzőn keresztül vezérelhető a traktor összes funkciója. A gépkezelő a hidraulikus szelepeket, a hátsó függesztőszerkezetet, a 4-es kategóriájú szűrőrendszert vagy a sebességváltót módosíthatja a saját igényei szerint. A kolléga itt egy helyen minden fontos információt megtalálhat a napi munkájához. A jobb oldalon termináltartó áll rendelkezésre a különböző kezelési monitorok elhelyezésére. A PROFICAM hátsó kamerával és az ISOBUS-szal az új NEXOS remekül szolgálja a magas szintű agrotechnológia megvalósítását.

(x)

Szerző és fotók: Csurja Zsolt

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
traktor, axiál, claas, magazin-2024-05, nexos, elios,