Egyre több ilyen paradicsom lehet Európában: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2024. május 18. 16:01

Az északi félteke legtöbb országában már megkezdődött az ültetés, néhány régióban az esőzések miatt kisebb késésekkel. Eközben a déli féltekén a betakarítás már a végéhez közeledik. Csupán kis mértékben módosult a 2024-es előrejelzés, amely most 47,1 millió tonna.

AMITOM országok

Bulgária

Annak érdekében, hogy a szezon remélhetőleg 70 napra meghosszabbodjon, az ültetés a szokásosnál korábban, április 4-én kezdődött, a legtöbb területet április 20. és június közepe között kell beültetni. A szerződéseket még nem írták alá, de az árak a betakarítás időpontjától és a Brix-értéktől függően 115 és 125 euró között lesznek. A termőterület körülbelül 10%-kal nőhet, a 44 000 tonnára becsült összterméshez - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Egyiptom

Jelenleg a késő téli termés feldolgozása folyik, a minőség szín tekintetében kivételesnek tűnik. A nyári termés betakarítása várhatóan májusban kezdődik, az előrejelzés változatlan marad.

Franciaország

A beültetett terület várhatóan mintegy 2400 hektár lesz, amelyből csak 300 hektár bio (50%-kal kevesebb, mint két évvel ezelőtt), a várható össztermelés pedig mintegy 190 000 tonna, 174 000 tonna hagyományos (+21%) és 18 000 tonna bio (-12%). Ez azt jelentené, hogy a gyárak idén teljes kapacitással működnének. Az esős idő kis késedelmet okozott az ültetésben. Az ár a tavalyihoz hasonlóan délkeleten 140 euró körül mozog, délnyugaton ennél valamivel alacsonyabb.

Görögország

Az ültetés megkezdődött, amit a magas, akár 28°C-os hőmérséklet is segít. A gazdák szívesen ültetnek paradicsomot, az árak 135 és 155 euró között mozognak a betakarítás idejétől és a feldolgozóktól függően, átlagosan 143-145 euró. Az előrejelzés változatlanul 480 000 tonna.

Olaszország

Északon a gazdák a versenyképes termények árszintje miatt jól állnak az ültetéssel. Az elmúlt hónapokban bőséges csapadék hullott, a vízellátottság idén nagyon jó. A tárgyalások megrekedtek: a termelői szervezetek kérése 147 euró/tonna, míg a felajánlott ár 125 euró/tonna. Délen a tárgyalások nem kezdődtek még meg, mivel a piaci szereplők az északi árra várnak, de az ANICAV levelet küldött a termelőknek, amelyben néhány kérést fogalmazott meg: a szerződés be nem tartása esetén mindkét félre vonatkozó szankciókról, a hosszúkás termésű fajtákhoz képest több kerek termésű fajtát kell ültetni, a szezon hosszát csökkenteni kell, hogy jobban kihasználják a gyárak nagy kapacitását, így csökkentsék a feldolgozási költségeket. A vízhelyzet jobb: 145 millió köbméter víz van az Occhito gáton, ami a szokásosnál kevesebb, de elegendő a jó terméshez. A vonatkozó előrejelzés továbbra is 5,6 millió tonna körül alakul.

Portugália

Az előrejelzés nem változik, továbbra is 1,5 millió tonna marad. Az időjárás április elején hideg és esős volt, ami valószínűleg legalább egy héttel késleltette az ültetés kezdetét. A paradicsom ára idén 115 és 145 euró között mozog majd.

Spanyolország

Extremadurában a heves esőzések miatt 7-10 napot késett az ültetés. A térségben a vízellátottság normális, a termőterület növekedni fog, bár hivatalos adat még nincs. Andalúziában március végén kezdődött az ültetés, az eső és a hideg időjárás miatt körülbelül egy hét késéssel. A régió vízellátottsága javult, a termőterület idén előreláthatóan növekedni fog, van olyan üzem, amely az elmúlt két szezonban nem nyitott ki, de idén tervezi a feldolgozást, bár egy másik üzemnek továbbra is zárva kell maradnia. A Spanyolországra vonatkozó becslést 2,8 millió tonnára emelték. A paradicsom árát idén egyedileg tárgyalták a vállalatok, 133 és 155 euró között mozog.

Tunézia

Még a gátak teljes vízmennyiségének 2024. március 25-én 867,5 millió m3-re történő javulása ellenére is (a 2023-as 730,5 millió m3-rel szemben) a Mezőgazdasági, Vízügyi és Halászati Minisztérium továbbra is tiltani fogja a zöldségtermesztést a közcélú öntözött területeken, főként Jendouba és Béja kormányzóságokban. A már beültetett területek nagyságát figyelembe véve az előre jelzett termőterület 13 000 hektár, 800 000 tonna feldolgozandó mennyiséggel.

Törökország

Az előrejelzés továbbra is 2,7 millió tonna. A tél enyhe volt, kevés hóval és faggyal, így a betegségek és vírusok kockázata megnövekedett, ami befolyásolhatja az idei terméshozamot. Az átlagár 3700 TRL (jelenleg 106 euró), de a Brix-érték és a feldolgozási hozam általában alacsonyabb, mint más európai régiókban.

Ukrajna

Az ültetést április végén kezdték, az időjárási feltételek jók voltak. A műtrágyák és növényvédő szerek elérhetőségével nincs probléma. A várakozások szerint 2024-ben körülbelül 600 000 tonnát lehet feldolgozni.

Más WPTC országok

Argentína

A legutóbbi előrejelzés - néhány jégeső és eső után - 660 000 tonna. A végleges számot azonban körülbelül 40 nap múlva hozzák nyilvánosságra.

Ausztrália

Kedvező betakarítási időszakot tapasztaltak, nagyon minimális időjárás okozta késéssel. Az idei szezonra vonatkozó felülvizsgált előrejelzés 208 000 tonna. Eddig körülbelül 160 000 tonnát dolgoztak fel, a Brix átlagosan 5,5 körül van.

Kalifornia

Az idei szezon ültetése a tervezett ütemterv szerint kezdődött, a körülmények ideálisak voltak. Az időjárás összességében együttműködő volt, az év ezen időszakában normálisnak tekinthető. A 2024. évi ártárgyalások jelenleg is folynak. A NASS májusban adja ki a következő termésfrissítést, a becsült terület- és tonnaszámokat majd ennek megfelelően vizsgálják felül.

Japán

A 2024-es termésbecslés szerint a 475 hektárnyi telepítésből összesen 27 000 tonnára számítanak a feldolgozók. Mivel generációváltásra lenne szükség a termelőknél, valamint a területet nehéz növelni, minden feldolgozó a hozam növelésére összpontosít.

Dél-afrikai Köztársaság

A 2024-es szezonra 160 000 tonna betakarítást terveznek, eddig minden terv szerint halad. Jelenleg 30 000 tonnát dolgoztak fel. A hőhullámok és a paradicsommoly (Tuta absoluta) a fő problémák a nyári termőterületeken. A téli termőterületeken még mindig a késői ültetési szakaszban vannak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
műtrágya, zöldség, időjárás, betakarítás, előrejelzés, feldolgozás, paradicsom, ültetés, paradicsomtermesztés, termőterület, hőhullám, paradicsomtermelés,