Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.19. vasárnap

agrarszektor.hu2024. május 19. 07:45

Reggel, délelőtt inkább a középső országrészben, délután pedig főként az ország keleti felén lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.05.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.05.19.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.05.19.) napon.

2024.05.19. vasárnap: Reggel, délelőtt inkább a középső országrészben, délután pedig főként az ország keleti felén lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. Arrafelé fordulhatnak elő - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt a Dél-Alföldön heves zivatar is kialakulhat. A délies szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek.

A csúcshőmérséklet 22 és 29 fok között változik, északkeleten marad hűvösebb az idő.
Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem várható.

A következő napon várható időjárás

2024.05.20 hétfő: Erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és fátyolfelhőkre is számíthatunk. Összességében több helyen alakul ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordul. A déli, délkeleti szelet élénk lökések kísérik, zivatar környékén pedig erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A maximum-hőmérséklet 22, 29 fok között lesz.

Friss híreink:

Váratlan meglepetést kaphatnak az autósok: ennek csúnya vége lehet

A legtöbb ember, aki autóvezetésre adja a fejét, bizonyára találkozott már az gépjármű elé ugró, vagy éppen csak kilépő vaddal az útjai során. Az út melletti szántóföldeken legelésző őzek vagy a fűben meglapuló nyulak és fácánok látványa mindaddig szemet gyönyörködtető, ameddig nem tévednek a kocsi elé, és nem okoznak visszafordíthatatlan károkat. Ennek megakadályozására többféle megelőző megoldás létezik mind a vadgazdálkodó, mind az autóvezető részéről. Korábban már írtunk a gépjármű- és vadütközés jogszabályi hátteréről, illetve arról, hogy mire számíthat a sofőr egy ilyen ütközést követően. Most azonban humán oldalról közelítjük meg a kérdést.

Új élelmiszerek jelentek meg a boltokban: sok magyar csak ezeket veszi

Egyre nagyobb az igény és a kereslet a mentes termékekre, napjainkban ugyanis az emberek körülbelül 10 százalékának van szüksége arra, hogy gluténmentesen étkezzen. Nagyságrendileg 30 százalékuk küzd valamilyen tejérzékenységgel és valószínűleg még többen cukorbetegséggel. Az iparágban dolgozóknak fel kell készülniük az egyre növekvő igények kielégítésére. A napokban bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes” munkacsoport. Az Agrárszektor az munkacsoport főbb feladatairól, illetve a mentes termékek magyarországi térnyeréséről kérdezte Szabolcs Pétert, a NAK mentes munkacsoportjának elnökét. 

Itt az igazság: ezért tűntek el a vitaminok a zöldségekből, gyümölcsökből

Számos kutatás világított rá az utóbbi időben, hogy a haszonnövényeink vitamintartalma folyamatosan csökken, beltartalmi értékeik már meg sem közelítik az évtizedekkel ezelőtti szintet. Nem véletlen, hogy ma már sokszor nem elegendő a kiegyensúlyozottnak vélt táplálkozás, hiába fogyaszt valaki megfelelő mennyiséget és változatosan a zöldség és gyümölcs kínálatból, lehet, hogy vitaminokat és táplálékkiegészítőket is szednie kell emellé a szervezete optimális működése érdekében.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Sokmilliós bélyegek is lapulhatnak a magyar otthonokban: bármely hagyatékban rejtőzhet egy?

Bár a fiatalabb generációk körében már csak ritkábban foglalkoznak bélyeggyűjtéssel, a nagy- és dédszülők birtokában a mai napig gyakorta ott lapul egy-egy gyűjtemény, amelyre sokszor már csak az idős rokon halálát követően figyelnek fel az örökösök. Utóbbiak pedig mivel jellemzően nem értenek hozzá -, sokszor csak találgatják, hogy mekkora értéket jelenthetnek a hagyatékban fellelhető bélyegek. Többségüknek sajnos csalódniuk kell az általunk megkérdezett szakértő szerint igen ritka, hogy a megörökölt, nem tudatosan gondozott gyűjtemények valódi kincseket rejtsenek. Ritka, de nem példa nélküli az ilyesmi, ugyanis időről időre mégiscsak előfordul, hogy valaki egy, a gyűjtők, szakértők számára értékes példányra lel az örökségben. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mekkora értéket képviselhet egy-egy értékesebb bélyeg, megnézzük, hova fordulhat az, aki szeretné felbecsültetni egy birtokába jutott bélyeg(gyűjtemény) értékét, illetve arra is kitérünk, hogyan kezdjen neki a bélyeggyűjtésnek az, aki akár befektetési, akár más célból most szeretné elkezdeni ezt a tevékenységet.

Veszik a magyarok, mint a cukrot: csak óvatosan, nem mindenki szedheti ezeket az étrend-kiegészítőket

Egyre többet hallunk a mikroalgákról, legfőképp a különböző élelmiszerek, vagy épp a kávé kapcsán. Számos mikroalga ipari és élelmiszeripari felhasználása, alkalmazása is egyre inkább nagy népszerűségnek örvend. Kiemelt potenciált mutatnak a bioüzemanyag, az étrend-kiegészítők, valamint egyes élelmiszerek előállításának területén is. De miért érdemes vigyáznunk a fogyasztásával? A HelloVidéknek a témával kapcsolatban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége képviseletében Dr. habil. Raposa L. Bence, egyetemi docens, dietetikus, sportdietetikus, táplálkozás epidemiológus mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,