Ez kemény: így kereshetnek akár havi nettó 930 ezret az élelmes magyarok

Ez kemény: így kereshetnek akár havi nettó 930 ezret az élelmes magyarok

agrarszektor.hu
Már most gőzerővel keresnek magyar munkásokat többek között németországi vagy dániai munkákra. A paletta igen színes, hiszen lehet spárgát vagy épp szamócát szedni, de el lehet helyezkedni akár hosszú távon is baromfi-, vagy éppen sertésfarmokra, tehenészetekbe. A fizetések körülbelül 1900-2400 euró körül mozognak - ezek azok az összegek, amiket átlagosan egy hónapban kézhez kapna a dolgozó. Ez a jelenlegi árfolyamot nézve mintegy 730-930 ezer forintnak megfelelő összeg. Ha magyar bérekkel összevetjük ezeket, Németországba még mindig jobban megérheti kimenni, Dánia azonban nagyon drága, ha ott nem tudunk rendesen takarékoskodni, nem biztos hogy jobban járunk, mint itthon.

Ahogy haladunk a nyárba, egyre inkább elérkezik az idénymunkák szezonja. Ez az időszak különösen fontos a mezőgazdasági és feldolgozóipari szektorban, ahol a munkaerőigény ilyenkor jelentősen megnövekszik. A gyümölcs- és zöldségbetakarítás, valamint a különböző feldolgozóipari munkák mind-mind idénymunkásokat igényelnek, akik nélkülözhetetlenek ezen tevékenységek elvégzésében. És bár az év ezen időszakában Magyarországon is számos lehetőség kínálkozik, sokaknak a külföldi idénymunkák tőlünk nyugatabbra még vonzóbbak lehetnek a magasabb kereseti lehetőségek miatt - írja a Pénzcentrum. Egy friss, Facebook-toborzás szerint például spárgaszedésre már javában toboroznak munkaerőt Németországba. Az álláshirdetés szerint, az ajánlat bruttó 12,30 eurós órabért ígér, amivel a havi fizetés kb. 2000 euróra rúg kézbe. Ez jelenlegi árfolyamon átváltva mintegy 775 500 forint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindezért cserébe heti minimum 50 óra munkát várnak el, de aki akar, az még túlórázhat is. Ez 5 napos munkaviszonyban 14 órás munkanapokat jelenteni, 6 nap viszont már kijön a 8 órás munkarend egy nap pihenéssel, szállást pedig biztosítanak a dolgozóknak. Ehhez nagyon hasonló munkalehetőség szeder, szamóca, málna és áfonya szedése Belgiumban. Itt nettó 10 euró/óra a fizetés, ami átváltva mintegy 3900 forint, tehát egy nap, 8 óra szedéssel valamivel több mint 31 ezer forint is megkereshető. Szállást ugyancsak biztosítanak a munkához.

Van szamócaszedés is Németországban: ez nagyon hasonló a spárgaszedéshez, itt is 50 órát kell dolgozni, túlórázási lehetőséggel. Eleinte üvegházban, majd szabadföldön is. A bér nettó 8 euró, tehát 3100 forint óránként, amivel havonta átlagosan kb. 2000 eurót lehet hazavinni. Szállást itt is biztosítanának az idénymunkásoknak. Németországban sok más mezőgazdasági munkalehetőség is akad, a feladat leginkább zöldségek, gyümölcsfák gondozása, gyümölcsök leszedése, zöldségek aratása lenne, de van még csirkefarmi munkalehetőség is. Dániában is van farmon munka, a fizetés a munkaórák számától függően változik, jellemzően 1900-2300 euró, ami átszámolva kb. 737-892 ezer forintnak megfelelő összeg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nincsen kolbászból a kerítés

Külföldi munkák esetében kiemelten kell figyelni arra, hogy a magyar szemmel kiemelkedőnek számító béreket azért érdemes a helyi értékükön kezelni. Szó szerint, hiszen, ha valaki kimegy dolgozni, ott élnie is kell. Igaz, vannak bizonyos szegmensek, mint például a szállodaipar, ahol a szállás mellé étkezést is kapnak általában a dolgozók. És ha már szállást, illetve az élelmezést is meg kell oldani, akkor bizony gyorsan odalehetnek a nagy pénzek.

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke a lapot a bérek esetében arról tájékoztatta, hogy földrajzilag jelentős eltérések vannak az egyes régiók, országrészek között: az északkeleti országrészben ugyan még csak 12 ezer forint körül van a napibér, az ország középső és nyugati részein viszont napi 15 000-18 000 forint a jellemző. Mindez azt is jelenti, hogyha valaki a középső vagy nyugati végeken dolgozik, heti 5 nappal számolva 75-90 ezer forint forintot megkereshet itthon is, ami négy héttel számolva 300-360 ezer forintnak megfelelő összeg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?