Hiába kisebb a terület, egyre több terem ebből a gyümölcsből Franciaországban

Hiába kisebb a terület, egyre több terem ebből a gyümölcsből Franciaországban

agrarszektor.hu
Az Agreste 2024. évi első prognózisa szerint a francia cseresznyetermés volumene a főbb termesztőkörzetekben  12%-kal múlja majd felül a tavaly betakarított mennyiséget, azaz 37,7 ezer tonna körül alakul - ez 23%-kal több, mint a 2019-2023 közötti időszak ötéves átlaga. A termőterület kis mértékű, 2%-os csökkenése (7,3 ezer hektárra) ellenére a termelés volumene az eddig látottak szerint minden régióban, de különösen Occitanie körzetben jelentősen nőtt a 2023-as évhez képest. Az Agreste azonban megjegyzi, hogy mivel a cseresznye a környezeti feltételekre különösen érzékeny gyümölcs, ez a korai előrejelzés a betakarítás végéig még jelentősen módosulhat.

A francia cseresznyetermés legalább 80%-a három fő körzetből származik (Okcitánia [Occitanie], Auvergne–Rhône-Alpes és Provence-Alpes-Côte d'Azur [PACA]), az egyes régiókban az Agreste jelentése szerint az idei termés a következőképpen alakul: PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur, 2300 hektár, 13,8 ezer tonna): a legnagyobb francia termesztőkörzetben, az országos termés  36%-át adó PACA régióban a virágzás bőséges volt ugyan, de a szeles időjárás lassította a beporzást. Ebben a körzetben fajtaváltás zajlik, így a termőterület a tavalyihoz képest várhatóan 1%-kal csökken, viszont az előrejelzések szerint a termés 10%-kal bővül az előző évhez képest, a szezon pedig néhány nappal  korábban kezdődik majd, mint tavaly - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Auvergne-Rhône-Alpes (2400 hektár, 11,5 ezer tonna): a főként a Rhône-völgyének köszönhetően az országos termés 28%-át adó körzetben a termőterület az elmúlt évek növényegészségügyi és időjárási problémái miatt bekövetkezett kivágások következtében 4%-kal csökkent az előző évhez képest. A virágzás jó volt, a tavalyinál 10%-kal nagyobb termés prognosztizálható. Az első cseresznyéket (Burlat fajtakör) az előző évinél egy héttel korábban takarították be.

Occitanie (1400 hektár, 7,8 ezer tonna): az országos termés 17%-át adó körzet főbb termőtájai Languedoc, Roussillon és a Garonne-völgy (Tarn et Garonne). Itt a termőterület az előző évihez képest 2%-kal nőtt, és a prognózis szerint a 2023. évinél csaknem 21%-kal nagyobb termés várható. A Garonne-völgyben és Roussillonban ideális időjárási körülmények uralkodtak, és a virágzás is bőséges volt. Kisebb problémát egyedül Gard körzetében a virágzás körüli esőzések okoztak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?