Tippek és trükkök a kiváló minőségben betakarítható gyümölcsökért (x)

PR2024. május 22. 13:31

Almában, körtében is hatalmas kárt tud okozni, az árualapot akár tönkreteheti az almamoly, melynek hazánkban két teljes nemzedéke fejlődik ki egy év alatt, sőt, kedvező környezeti feltételek mellett akár a harmadik nemzedéke is megjelenhet. A tavaszi bebábozódás után májustól kezdődik a rajzása, ami június közepéig tart. A peterakást követően 6–12 nap elteltével a kikelt hernyók a helyüket keresik – ekkor van lehetőségünk az első nemzedék elleni védekezésre.

Rajzásmegfigyeléssel és hőösszegszámolással járhatunk túl az almamoly eszén

Az első nemzedék elleni védekezésre magunk is fel tudunk készülni, de akár az FMC-Agro BIOFIX hőösszegre alapozott előrejelzési rendszerét is segítségül hívhatjuk, mely az első Coragen® 20 SC rovarölő szerrel történő permetezés idejét a mért pontokon kiszámítja nekünk. A módszer lényege, hogy csapdázással rögzítjük a rajzáskezdetet, innentől pedig a napi átlaghőmérsékletek 10 °C feletti részét összeadjuk. Ha az így kapott érték eléri az 55–60 hőösszeget, meg kell kezdenünk a védekezést, amit 2-3 hét kihagyással érdemes megismételnünk. A Coragen® 20 SC rovarölő szer hosszú tartamhatású, tojás- és lárvaölő hatása is van, így a segítségével végzett 2 kezelés akkor is segít, amikor elhúzódik az első nemzedék vagy akár összefolyik a másodikkal.

Ha az első nemzedék ellen kihasználtuk a 2 védekezési lehetőséget a Coragen® 20 SC rovarölő szerrel, akkor a második nemzedék ellen célszerű a Nexsuba™* rovarölő szert használnunk. A Nexsuba™* természetes baktériumeredetű hatóanyagával biogazdálkodásban is használható. Alacsony dózisával alacsony környezeti terhelést eredményez, ugyanakkor széles hatásspektrumú a szívó- és rágó kártevők széles köre ellen számos kultúrában. Almatermésűekben 7 napos élelmezésügyi várakozási idejével alkalmas a tenyészidőszak későbbi időszakában történő felhasználásra, molyok ellen 7–14 napos tartamhatással.

Hogyan tarthatjuk be könnyedén a rézterhelési előírásokat?

Az öko gyümölcstermesztés terjedésével, valamint a hatósági előírások szigorodásával egyre fontosabbá válik a rézterhelés mértéke. A Bordóilé Neo SC és a Bordóilé + Kén Neo SC a gyümölcsök növekedésének kezdetétől újra használható a gombafertőzések elleni védekezésre, akár tűzelhalás ellen is. A készítmények azon kevés rézkén közé tartoznak, amiket állományban is használhatunk, több permetezéssel sem érjük el a megengedett rézterhelési határértéket, ráadásul perzselés nélkül.

Meg tudjuk menteni a dióültetvényünket?

A dióburok-fúrólégy kártételével már több, mint 10 éve folyamatosan számolnunk kell, amikor a nyüvek a dió zöld héját megrágják, amitől a megfeketedő gyümölcs nem lesz „piacos”, ráadásul a termés zöme le is hullhat idő előtt. Az almamoly ellen engedélyezett Coragen® 20 SC rovarölő szerrel akár a dióburok-fúrólégy ellen is megfelelő hatékonysággal védekezhetünk. A védekezést blokkszerűen kell alkalmaznunk a tökéletes lefedéshez, és szükség esetén 2-szer is elvégezhetjük 0,175–0,2 l/ha dózisban, 600–1000 l/ha permetlével kijuttatva.

Új rovarfajok ellen új eszközök

A keleti cseresznyelégy több termelő életét is megkeserítette a közelmúltban, ráadásul „utólag”. A kártevő ugyanis a szedés előtti időszakára időzíti a peterakást, így gyanútlanul szedi le a termelő a gyümölcsöt, majd indítja útjára akár kamionszámra az akkor még egészségesnek látszó cseresznyét. A kártétel azonban csak pár nappal később, épp az átvételkor fog realizálódni a nyűvek megjelenésével, aminek gyakran az áru visszafordítása lesz a következménye. Ezt tudjuk megelőzni az Exirel® rovarölő szerrel, a kontakt és felszívódó hatású rovarölő ugyanis másfél hetes tartamhatással rendelkezik. A szer egyébként nemcsak a cseresznyelégy, hanem az egyre több gyümölcsösben megjelenő foltosszárnyú muslica ellen is hatásos.

* A Nexsuba a Corteva márkaneve.

A készítmény azonos a 02.5/1414/4/2008.

MgSzHK számon engedélyezett Laser rovarölő permetezőszerrel.

FMC, Facebook, YouTube, Instagram

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
rovarölő, almamoly, FMC, kiadvany-2024-04-gyumolcs,