agrarszektor.hu • 2024. május 23. 14:14
A “normál” szintre áll vissza az olasz termésszint az előző katasztrofális, tavaszi fagyoktól és árvizektől sújtott évet követően. Mindez azt jelenti, hogy Olaszországban 11%-kal több őszibarack és nektarin teremhet az idén.
A legtöbb nagy európai termesztőkörzethez hasonlóan idén eddig Olaszországban sem történt jelentősebb időjárási katasztrófa, így az idei termés nagyjából megfelel majd a termelési potenciálnak. Ezért a medFEL konferencián kiadott prognózis adatai szerint valamivel több mint 900 ezer tonna őszibarack és nektarin teremhet az országban, ami 11%-kal magasabb a 2023-as betakarított mennyiségnél, és megfelel az előző ötéves időszak átlagának - írja a FruitVeB.
A tavalyi, 2023-as termés volumene 818 ezer tonna körül alakult, ami 14%-kal maradt el a 2022-ben betakarított mennyiségtől. Ebből körülbelül 396 ezer tonna őszibarack és 421 ezer tonna nektarin került friss fogyasztásra, míg az ipari barack volumene 60 ezer tonna körül alakult. A 2023-as évben tavaszi fagyok sújtották az ültetvények, különösen az északi országrészben, majd májusban Emilia-Romagnában árvíz tombolt. De a nyári hónapokban sem volt hiány szélsőséges időjárási eseményekből: az ültetvényeket további árvizek, súlyos jégverések, tornádók sújtották, ezek pedig jelentős terméskiesést okoztak, vagy az áru minőségét rontották számottevően. Észak-Olaszországban így 35%-os termésveszteséget könyvelhettek el a 2022-es, jó szinthez képest. Ezzel szemben a déli régiókban a termelés normálisnak mondható, a 2022. évi jó szinthez képest csak nagyon csekély mértékű (-3%) visszaesés volt tapasztalható.
Az idei, 2024-es szezonban azonban egyelőre minden békésnek tűnik, és az északi és déli körzetekben egyaránt jó termés várható - lokálisan fordult csak elő kisebb jégverés. A termés mennyiségét így nem is az időjárási anomáliák, hanem inkább a termőterület csökkenése befolyásolja: a 2023-as termőévhez képest 4%-os, 2022-höz képest pedig már 7%-os a zsugorodás. Ez a csökkenés az őszibarack esetében jelentősebb, különösen északon, míg a nektarin esetében korlátozottabb. Az esetek többségében a déli-középső régiókban korlátozott mértékű területcsökkenés, vagy stabil ültetvényterület figyelhető meg.
A 2024-es szezonban ezért a termelés szintje várhatóan helyreáll, különösen Olaszország középső és északi régióiban, ahol a 2023-ban igen jelentős terméskiesést tapasztaltak, míg a déli régiókban a volumen korlátozott mértékben, de felül is múlhatja a tavalyi mennyiséget. Összességében a 2024. évi árukínálat alacsonyabb lehet, mint 2022-ben, az utolsó „normális” évben. A mediterrán országokhoz hasonlóan a fenológia a tavalyi évhez képest itt is némileg előrehaladt: a korai fajták betakarítása Dél-Olaszország különböző régióiban már megkezdődött