Hogy soha többé ne lásson peronoszpórát! (x)

PR2024. május 23. 11:02

A 2023-as évet nem nevezhetjük átlagosnak a szőlő növényvédelme szempontjából. Talán úgy is fogalmazhatunk, komoly kihívás volt egészséges alapanyagot előállítani a borászok számára. Ennek fő oka, szinte minden borvidéken, a peronoszpóra járvány volt!

Májusban, a délről hazánkba érkező csapadékkal, ún. szállított fertőző anyaggal (sporangiumok) a déli borvidékeken, Villányban és Szekszárdon megjelentek a szőlőperonoszpóra levéltünetei. Ezekből a sprorangiumokból képződő rajzóspórák indították el az ország többi részén is a kórfolyamatot. A járvány kialakulásához szükséges csapadék május és június hónapokban adott volt. Mivel ebben az időszakban történt a virágzás is, így fajtától és borvidéktől függően akár 50% termésveszteséggel is számolhattunk!

A tavalyi évjárat történései és az eddigi csapadékviszonyok alapján a 2024-es évre is jelentős peronoszpóra fertőzés várható. Termésünk megóvása érdekében kulcsfontosságúak lesznek a peronoszpóra elleni tervezett kezelések. Már a korai első kezelés is indokolt, de ezt követően a kritikus időszakban, vagyis a fürtmegnyúlás-virágzás-terméskötődés idején (BBCH 57–BBCH 73) nélkülözhetetlen az állomány védelme valamilyen prémium felszívódó készítménnyel.

A Syngenta kínálatában az idei évtől a már jól ismert Pergado F mellett egy új készítmény, az Orondis Ultra 280 SC is elérhető!

Ez egy célzottan a peronoszpóra félék ellen összeállított gyári kombináció. A benne található oxatiapiprolin (30 g/l) egy új hatásmechanizmusú anyag, melyre jelenleg keresztrezisztencia sem ismert. A kórokozó lipid bioszintézisét, valamint egyes jel­átviteli folyamatait gátolja. Már alacsony dózisban is kiváló hatékonyságú, a levél szövetébe is beszívódik, de jelentős része a viaszrétegben koncentrálódik, ennek köszönhető kiemelkedő preventív hatása.

A mellette lévő mandipropamid (250 g/l) egy jól ismert cellulóz bioszintézis gátló anyag. Ez az anyag az oospórás gombák sejtfalának fontos alkotóeleme. Képződésének gátlásával megakadályozza a gombák tovább fejlődését. Ennek köszönhető kiemelkedő preventív és kismértékű kuratív hatása.

Az említett hatóanyagok erősítik egymást, köztük kísérleteinkben egyértelmű szinergista hatás mutatkozik. Együttesen a kórokozó minden fejlődési alakja ellen hatnak és hosszú hatástartammal jellemezhetőek! A kiemelkedő preventív hatás, valamint a hosszú hatástartam miatt a készítmény alkalmazását megelőző jelleggel célszerű elvégezni.

Az Orondis Ultra 280 SC, mint gyári kombináció, 2024-től érhető el 1literes kiszerelésben, II. kategóriás készítményként. Alkalmazható bor- és csemegeszőlőben peronoszpóra ellen, továbbá fejes salátában, valamint paradicsomban és tojásgyümölcsben fitoftóra elleni védekezésre.

Szőlőben a 3. levél kiterülésétől zsendülésig alkalmazható, dózisát a permetezendő lombfalfelülethez (LFF) szükséges igazítani. Egyszeri dózisa 0,45 liter/10.000 m2 lombfalfelület, maximum 0,67 l/ha. Élelmezésügyi várakozási ideje kultúránként változó, szőlőben 21 nap.

Syngenta, Facebook, YouTube, Instagram

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
Címkék:
szőlő, szőlőtermesztés, peronoszpóra, kihívás, kiadvany-2024-04-gyumolcs,