Hatalmas eső jöhet pénteken: térképen mutatjuk, hova csaphat le a vihar

agrarszektor.hu2024. május 24. 09:01

Május 24-én is erősen csapadékos idő vár Magyarországra. Szinte bárhol kialakulhatnak zivatarok, felhőszakadások, ezért a HungaroMet Zrt. egy kivételével valamennyi vármegyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt, illetve 15 vármegyére a felhőszakadás veszélye miatt sárga figyelmeztetés lépett életbe.

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna pénteken szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő - írta meg a met.hu.

Az előrejelzés szerint péntek estétől szombat reggelig a gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, a záporok, zivatarok este megszűnnek. Nagyrészt derült vagy gyengén fátyolfelhős idő várható. Több helyen pára-, ködfolt, főként az északkeleti harmadban rétegfelhőzet is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, csak este a záporok, zivatarok mentén lehet még szélélénkülés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

Zala vármegye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarveszély miatt. A HungaroMet Zrt. szerint az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Felhőszakadás veszélye miatt Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Mint írták, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, eső, időjárás, zivatar, zápor, felhőszakadás, zivatarveszély, elsőfokú-figyelmeztetés,