Braunmüller Lajos • 2024. május 28. 09:57
Sokat vár a hazai agrofood-szektor a vidékfejlesztési forrásoktól, amely jelentős támogatást jelent az ágazat megújulásában és az így megvalósuló fejlesztésektől évekig tartó versenyképességi javulást remélnek az ágazati szereplők. Bonyolítja a helyzetet, hogy sem a mezőgazdaság egésze, sem az élelmiszeripar nincs igazán jó bőrben manapság – még ha felkészült és eredményes szereplőket találhatunk is.
Az agrofood-szektor legfontosabb várakozásai napjainkban a várható nagyarányú forrástömeghez, a pályázatokhoz kapcsolódnak. A vidékfejlesztési források sokak számára új lehetőséget teremthetnek, a régóta esedékes fejlesztésekre teremthetnek alkalmat az élelmiszeriparban.
Bonyolítja a helyzetet, hogy sem a mezőgazdaság egésze, sem az élelmiszeripar nincs igazán jó bőrben manapság.
A növénytermesztők jövedelmezősége harmadik éve nem tud érdemi nyereséget felmutatni, az állattenyésztők relatíve jobb helyzete pedig még nem tudta begyógyítani a korábbi években elszenvedett sebeket. Az élelmiszeripar évek távlatában a fogyasztáscsökkenés, a költségnövekedés, az EPR és az importnyomás miatt távolról sincs ideális helyzetben.
Ebben a helyzetben érkezik a történelminek mondható forrástömeg, amelytől az ágazat évekig tartó versenyképességi javulást vár.
A helyzetből fakadó kérdésekre kerestük a választ az Alapvetés vendégével, Hollósi Dáviddal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával.