Heti fókusz: Növényvédelmi helyzetkép - sürgős beavatkozások a szántóföldeken (x)

PR2024. május 28. 09:14

Molnár Szabolcs és Valovics Attila a napraforgó gyomirtás idei kihívásait veszik górcső alá és szó esik egy terméskötődést elősegítő megoldásról is. A válaszokért kattintson a névre!

Molnár Szabolcs
Nufarm
Valovics Attila
UPL


Molnár Szabolcs, Nufarm

Mint minden termesztett kultúrnövényünk, a napraforgó is a korai gyomosodásra a legérzékenyebb. A fiatal növényeknek a kezdeti időszakban nem sok esélyük van a vízért és tápanyagért vívott küzdelemben a gyomokkal szemben, ezért nagyon fontos az állományok korai gyommentesítése.

A napraforgó-gyomirtási technológiák a gyomviszonyoktól függően egészen eltérőek lehetnek. Az ország csapadékosabb régióiban a napraforgó-termesztők még mindig nagy felületen használják az alapkezeléseket, a szárazabb, főleg a keleti országrészben viszont sokan elhagyják ezt a lépést. Az állománykezelések az alkalmazott technológiától függetlenül (tribenuron-metil-, imazamox-ellenálló napraforgóhibridek használata) általában jó hatékonyságúak a kétszikű gyomokkal szemben (sőt, az imazamox hatóanyag a kikelt, fiatal egyszikűeket is irtja), de mivel tartamhatásuk nincs, alapkezelés híján a gyomok újrakelése indulhat be.

A magról kelő egyszikű gyomokkal szembeni védelem egyik lehetősége az alapkezelések elvégzésében rejlik, és amennyiben megkapják a szükséges bemosó csapadékot, „biztosan fogják” ezeket a gyomokat. Az esők elmaradása viszont azt eredményezheti, hogy a kívánt hatékonyság is elmarad, az alapkezelések elhagyása esetén pedig biztosan számíthatunk ezen gyomok megjelenésére. Az egyszikűek másik csoportja az évelők (fenyércirok, tarackbúza, csillagpázsit stb.), amelyek a csapadék által bemosott alapkezelések ellenére is ki fognak hajtani.

Figyelembe kell vennünk a napraforgó fejlettségét is, amikor gyomirtó szert választunk

A kikelt napraforgó-állományokban felbukkanó egyszikű gyomok, legyenek azok magról kelők vagy évelők, még mindig jelentős terméscsökkentő tényezőt jelentenek, ezért ellenük feltétlenül védekezni kell. Erre a célra a kétszikű kultúrákban, így a napraforgóban is használható, speciális egyszikűirtó készítmények kaphatók. Bár ezek a készítmények alapvetően csak az egyszikű gyomok ellen hatnak, a felhasználásuk során figyelembe kell vennünk a kultúrnövény fejlettségét is, hiszen egyes készítmények csak a korai időszakban (4–6 levél) használhatók a fitotoxicitás veszélye nélkül, míg mások akár a virágzás előtti időszakig is biztonságosan kijuttathatók.

Hatékony megoldások az egyszikű gyomok ellen napraforgóban a Nufarmtól

A Nufarm ajánlatában két speciális egyszikűgyom-irtó szer is található, melyek számos kétszikű kultúrában, így napraforgóban is rendelkeznek felhasználási engedéllyel.

A Gramin egy felszívódó, szuperszelektív, 5% kizalofop-P-etil hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szer, melynek felhasználása a napraforgó 4–6 leveles fejlettségében javasolt. Adagja magról kelő fűfélék ellen 0,7–1,0 l/ha, a fenyércirok magról kelő alakja ellen 0,8 l/ha, míg a rizómás fenyércirok ellen 1,0–1,2 l/ha, tarackbúza ellen pedig 2,0–2,5 l/ha. A készítményt lehetőleg önmagában juttassuk ki. Ne keverjünk a permetléhez hatásfokozó adalékanyagot, ammónium-szulfát hatóanyagú terméket, gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szert, illetve lombtrágyát. Napraforgóban legfeljebb 1,5 l/ha dózis alkalmazását javasoljuk.

A szintén felszívódó, szuperszelektív, 150 g/liter fluazifop-P-butil hatóanyagot tartalmazó Fusilade Forte 150 EC az engedélyokirata alapján egészen a napraforgó virágzásának kezdetéig használható. Ez akkor jelent igazán nagy előnyt, ha az egyszikű gyomok kelése elhúzódik, a fenyércirokhajtások megjelenése folyamatos, ebben az esetben a 6 levélnél fejlettebb napraforgóban is biztonságosan használható. Dózisa napraforgóban a gyomok fejlettségétől függően magról kelő egyszikűek ellen 0,8–1,5 l/ha, évelő fenyércirok és tarackbúza ellen 1,5–2,5 l/ha. A permetezést 250–300 l/ha permetlémennyiséggel, a lehető legkisebb cseppméret biztosításával kell elvégezni. A Fusilade Forte 150 EC a vegetáció során maximum egyszer alkalmazható.


Valovics Attila, UPL

Idén a csapadék tavaszi kevés mennyisége és területileg egyenetlen eloszlása következtében a napraforgó alapgyomirtások felemásan sikerültek. A kelő gyomok ellen így sok helyen posztemergens kezelésre is szükség van, hogy a vízért és tápanyagért folyó küzdelemből a kultúrnövény kerüljön ki győztesen. Egyszikű gyomfajok ellen a UPL ajánlata egy szuperszelektív készítmény, a Pantera 40 EC, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében. Hatóanyaga, a kizalafop-P-tefuril az egyszikű gyomok levélszöveteibe felszívódva a zsírsav-szintézis gátlásával fejti ki hatását, melynek következtében a sejtek növekedése leáll, a tenyészőcsúcs elhal. Az első tünetek 4-5 nap elteltével jelennek meg, a gyomnövényeken nekrózisok (elszíneződés, elhalás) formájában. A teljes hatáskifejtés (különösebb hűvösebb időszak esetén) akár 21 napot is igénybe vehet, ezért a teljes eredményre türelmesen várni kell. Ugyanis a hatóanyag molekulaszerkezetében a szénlánc végén elhelyezkedő tefuril-gyök egy kémiailag stabilabb gyűrűs szerkezet, szemben a piacon található etil-gyökkel rendelkező társaival, ezért a Pantera egy kissé lassabban bomlik le a növény szövetén belül. Viszont nem kell megijedni a hatástalanságtól, a gyomirtó hatás semmiképpen nem marad el.

Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2 l/ha kezelés után 14 nappal

Csillagpázsit - Pantera 40 EC 2l/ha kezelés után 30 nappal

A felhasználás dózisa az egyszikű gyomnövények változatosságától és fenológiai állapotától függően  magról kelő és évelő egyszikűek ellen 0,6-2,25 l/ha között alkalmazható.  Általánosságban elmondható, hogy a magról kelők ellen 0,8-1,0 l/ha, a mélyen gyökerező évelő gyomok ellen 1,5-2,25 l/ha dózis szükséges. Minél hosszabbak a gyomok hajtásai, levelei, annál erőteljesebb a gyomirtó hatás. Kijuttatásának időzítésénél fontos, hogy várjuk meg a lehető legtöbb egyszikű gyom kelését, de a kultúrnövény takarásával még ne akadályozza a készítmény célfelületre jutását. A termék megfelelő mennyiségű adjuvánst tartalmaz, így további hatásfokozó hozzáadása nem szükséges.

Szintén kelés utáni téma a biostimulátorok kijuttatásának kérdése. A napraforgó életében legalább három kritikus időszak van, amelyekben a növény fejlődését növénykondícionáló készítményekkel érdemes támogatni.  Az első a kezdeti gyökérfejlődés elősegítése, kelés után közvetlenül, néhány leveles állapotban. Később a gyomirtó szerek fitotoxikus hatásait és egyéb stresszjelenségek okozta tüneteket lehet csökkenteni használatukkal. Végül, de nem utolsó sorban virágzás előtt (csillagbimbós állapotban), közvetlenül a termésre gyakorolt hatást tudunk elérni (nagyobb tányérátmérő és kaszatszám). Mindhárom esetben alkalmazható a UPL algakészítménye, a Multoleo.

Az algaszűrletben lévő hatóanyagok önmagukban is elősegítik a jobb termékenyülést, amire a termékben található bór szintén rásegít. A Multoleo hatással van a kultúrnövény ásványianyag-felvételére is. A nitrogén és kén tápelemek mellett jelentősen nő a fent említett bór felvétele is. A napraforgó bórigényes növény, különösen a virágzás-terméskötődés időszakában érzékeny az esetleges hiányára. Amennyiben nem áll elegendő mennyiségben a növény rendelkezésére, kötődési problémák léphetnek fel, nő a léha kaszatok aránya, valamint az olajtartalom is alacsonyabb marad. A megfelelő bórellátás kizárólag jól megválasztott készítményekkel lehetséges: a Multoleo aminoboron tartalma olyan formulációban található a készítményben, amely biztosítja annak könnyű felvételét. Kijuttatását 1,5-2,0 l/ha dózisban javasoljuk.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
napraforgó, gyomirtó, gyomok, kultúrnövény, heti fókusz,