Komoly áremelés Ukrajnában: már ennyibe kerül a szamóca a piacokon

agrarszektor.hu2024. május 29. 13:33

Május közepén még mindig kevés a szamóca az ukrán nagybani piacokon, ezért az import árnyomása ellenére is jelentősen drágult a gyümölcs. Az elemzők szerint jelenleg több mint egyötödével drágább most a szamóca, mint az előző év azonos időszakában.

Az EastFruit adatai szerint Ukrajnában jelentős drágulás tapasztalható a szamóca piacán. A szokatlanul hűvös időjárás a legfontosabb szamócatermesztő körzetekben késleltette a gyümölcsök beérését, ezért május közepén is kifejezetten kevés szamóca volt még a piacon - írta meg a FruitVeB. Ez pedig az ukrán termesztők számára lehetőséget biztosított arra, hogy prémium árakat érjenek el: jelenleg a nagybani piacokon 65-100 UAH/kg (1,63-2,51 USD/kg; 570-880 Ft/kg) között mozog a jó minőségű szamóca ára, ami átlagosan 27%-os növekedést jelent az egy héttel korábbi árakhoz képest.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a szamóca jelenlegi átlagára Ukrajnában már körülbelül 23%-kal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A piaci szakértők a közeljövőben az árak csökkenésére számítanak, amint a belföldi szamóca mennyisége emelkedni kezd, ráadásul a kedvezőbb árú import szamóca beáramlása továbbra is lefelé irányuló nyomást gyakorol az ukrán piacra.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ukrajna, gyümölcs, import, nagybani, áremelkedés, fruitveb, drágulás, szamóca, áremelés, kínálat, szamócatermés,