Most kiderül: valóban kell napelem a földekre Magyarországon?

Veres Virág Cintia2024. május 30. 06:03

Az elmúlt időben egyre több földön találkozhattunk napelemekkel vagy napelemparkokkal. Ez annak tudható be, hogy egészen idáig a naperőmű fejlesztések virágkorát éltük meg, köszönhetően a mára már kivezetett KÁT rendszernek. Mormer Miklós, a Solar Markt Csoport projektigazgatója az Agrárszektornak elmondta, hogy a korábbi évekre jellemző volt a termőföldek értékesítése naperőmű fejlesztés céljából, azonban tekintettel arra, hogy a magyar villamosenergia-hálózat további bővítése nélkül további csatlakozási pontok kiosztására egyelőre nincs lehetőség, ebben ma már nem érdemes gondolkozni. De miért fontos mindez a mezőgazdaság számára? Mi az a zöld energia? Ezekre és sok más kérdésre is kerestük a választ.

Mint megtudtuk, a KÁT, tehát a „Kötelező Átvételi Tarifa” rendszer lényege, hogy a megújuló energiaforrásból, nem saját felhasználásra megtermelt villamos energiát a Rendszerirányító (MAVIR) kötelezően átveszi és kormányrendeletben meghatározott támogatott áron - megvásárolja a villamosenergiát egy hosszú távú szerződés keretében. Ezzel a lehetőséggel igyekeztek minél többen élni, és amiatt láthatunk számos naperőművet a földeken, mert mostanra fejeződtek be azok a beruházások, amelyek csatlakozási folyamatát már 2017 előtt megkezdték a beruházók.

Korábban szívesen vásárolták fel beruházók naperőműépítés céljából azokat a termőföldeket, amelyek az átlagosnál alacsonyabb minőségűek voltak és a közelben meglévő alállomás vagy nagyfeszültségű vezeték volt található. Mivel azonban egy ilyen erőmű engedélyezési folyamata évekig is eltarthat, így a ma látható erőművekhez a szükséges földterületet nagyrészt már évekkel korábban leszerződték. A nagyméretű erőművek teljesítménye elérheti egyébként akár az 50MW-ot, és a területi igényük a kb. 90 hektárt. Ezekből a nagy erőművekből ma már mintegy 3500MW-nyi működik az országban

- fogalmazott Mormer Miklós.

Mi az a zöld áram?

Zöld áram nevezzük azt a villamos energiát, amit megújuló erőforrásból állítanak elő - például szélerőművekkel, napelemekkel, biomassza égetésével -, ezáltal nem károsítva a környezetet. A szénből vagy földgázból előállított áram egyik fő problémája, hogy mindössze 50 évnyi tartalékunk maradt a fosszilis erőforrásokból, amelyek viszont csak évmilliók alatt tudnak megújulni. A fosszilis tüzelőanyagok használatának másik problémája pedig a környezetszennyezés és a széndioxid-kibocsátás, amelynek éghajlatváltozási hatása mindenhol megfigyelhető, és elsősorban pont a mezőgazdaságban okoz gyors és drasztikus változást.

Mormer Miklós szerint a megújuló energia használatára úgy érdemes tekinteni, hogy lehet, hogy ma még drágább, mint a több százéves infrastruktúrával rendelkező, hagyományos módon kitermelt energia, de a többlettel egy fenntarthatóbb világot hozunk közelebb a jövő nemzedékei számára. A naperőművek működésével kapcsolatban elmondta, hogy a napfényből előállított zöld áramot egy alállomáson keresztül a villamos energia hálózatba táplálják. Az áramnak egy nagy problémája, hogy jelenleg a tárolása csak elég drágán oldható meg, így az lenne a céljuk, hogy a megtermelt áramot - legyen az zöld vagy fosszilis eredetű - azonnal fel lehessen használni.

Hogyan profitálhatna ebből az agrárium?

A korábbi évekre jellemző volt a termőföldek értékesítése naperőmű fejlesztés céljából, azonban tekintettel arra, hogy a magyar villamosenergia-hálózat további bővítése nélkül további csatlakozási pontok kiosztására egyelőre nincs lehetőség - ezért ebben ma már nem érdemes gondolkozni.

Jelenleg azt látjuk, hogy 2030 előtt új hálózati kapacitások befogadására nem igazán van lehetőség, csak a meglévő csatlakozási pontok fejlesztésében érdemes gondolkodni. Tehát a termőföldek további nagymértékű bevonására vélhetően nem kerül sor a következő években.

Másik lehetőség - és az agráriumban is sokan éltek ezzel - a saját célra történő kisebb naperőművek építése. Ez egy nagyon is logikus lépés, a szakember szerint viszont a legtöbben nem tudják felhasználni minden időszakban az általuk megtermelt zöld áramot, túlméretezett erőművet pedig nem gazdaságos építeni és üzemeltetni. Így a teljes fogyasztásuknak csak egy részét tudja kiváltani a saját erőmű megoldás. Arról nem is beszélve, hogy minél több áramot termelnek saját maguk, annál nehezebb dolga van az áramszolgáltatójuknak a fennmaradó áramfogyasztásuk pontos meghatározására vonatkozóan. Ez természetesen megnehezíti és megdrágítja az ellátás biztonságát.

Ettől függetlenül ma már mindenképpen szükséges a megújuló energiaforrások használatának támogatása, hiszen a nap holnap is felkel, csak az nem mindegy, kinek dolgozik.Tehát az agráriumban is a versenyképesség alapja lesz zöld technológiák használata vagy támogatása, mivel így lehet majd a jövőben kedvezményes hitelhez vagy pályázatokhoz jutni, illetve kiszámíthatóbb energia költségekkel dolgozni. A Solar Markt Csoport az E.ON Hungária Csoport-tal közösen fejlesztett ki egy megoldást nagyvállalatok számára, amelyeknek a nagy villamosáram-fogyasztás mellett költséges vagy rugalmatlan lenne csak saját termelésből megoldani a magas arányú zöld energia ellátását.

"Green Cloud" -nak neveztük el a termékünket, amely úgy működik, hogy egy nagy erőműből több ügyfelünket látjuk el párhuzamosan, így kihasználva a modern és hatékony zöld áram termelés előnyeit, miközben az E.ON Hungária Csoport garantálja ügyfeleink teljes ellátási biztonságát, amikor a naperőmű nem termel. Azt gondolom, hogy nagyfogyasztók számára ez jelenti a rugalmas és valódi ESG-hatást biztosító megoldást arra, ha egyre növekvő arányban kívánnak zöld áramot vásárolni, hazai naperőműből, ellátásbiztonság és pénzügyi tervezhetőség mellett.

Érdemes már most beruházni

Egyre többen használnak megújuló energiát - öntözésre vagy saját telephelyen például -, de még mindig túlnyomó részben a fosszilis áram kényelmére támaszkodnak. Azonban az áram árának drasztikus változásai az elmúlt években komolyan próbára tették a korábbi várakozásokat. A piaci bizonytalanságok mellett a megújuló energia egyre növekvő arányú használata jelentős fejlesztési igényeket is jelent a teljes hálózaton, amelynek nemcsak hatalmas a költsége, hanem egyre modernebb megoldásokat kíván mind az áram termelésére vonatkozóan, mind pedig annak a fogyasztókhoz történő biztonságos eljuttatása kapcsán.

Azt gondolom, hogy egyre nehezebb lesz megoldani a zöld áramellátást magas arányban, és ennek a költsége is növekedni fog, mivel mindenki egyszerre várja majd a megoldást, miközben a feltételek egyre nehezedni fognak. Aki 2030-ra akar jelentős zöldülést elérni, annak már most érdemes elindítani a beruházásait, felmérni a lehetőségeit.

A Solar Markt Csoport projekt igazgatója szerint alapvetően a saját felhasználású erőmű kialakítása lehet számukra a megoldás a hálózat telítettsége miatt. Így is az egyik fő kérdés az engedélyezés, mivel sok helyen a hálózati adottságok korlátozzák a lehetőségeket, ezért mindenképpen érdemes azzal kezdeni, hogy egyáltalán mit lehet építeni. A második lépés a gazdaságos méret és technológiai megoldás kialakítása, illetve annak eldöntése, hogy kire bízzák a kivitelezést és az üzemeltetést. Nagyfogyasztók esetén mindenképpen javasolja a külső erőmű használatának bevonását a saját erőmű mellé.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
energia, zöld-energia, megújuló-energia, erőmű, mezőgazdaság, öntözés, naperőmű, megújuló, áram, zöld, energiaforrás, földterület, öntözéses-gazdálkodás,