Nagy István: versenyképes, válságálló mezőgazdaság kell

agrarszektor.hu2024. május 31. 09:04

Versenyképes, válságálló, fenntartható, gazdabarát és tudásalapú jövőbeli uniós mezőgazdasági politikára van szükség - közölte Nagy István agrárminiszter, aki a Cesare Onestinivel, a Tanács Főtitkárságának Mezőgazdasági, Halászati, Szociális és Egészségügyi főigazgatójával találkozott. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő Közös Agrárpolitika időszakában úgy kell meghatározni a mezőgazdasági ágazattal szemben támasztott követelményrendszert, hogy tudjuk, az európai gazdák az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak valamennyi uniós állampolgár számára.

Az EU stratégiai autonómiájának része kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitás. A soros magyar uniós elnökség célkitűzései közül a tárcavezető kiemelte, hogy prioritásként tekintenek majd a közös piacszervezésre vonatkozó rendelet módosítására, valamint a határokon átnyúló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok leküzdésére vonatkozó új javaslatokra. Hazánk a versenyképesség és válságállóság jegyében nagy hangsúlyt kíván fektetni a határokon átnyúló állatbetegségek elleni küzdelemre, ezen belül a vakcinázás megelőző jelentőségére. Emellett folytatják a tárgyalásokat az új génkezelési technikákra, a növényi és erdészeti szaporítóanyagokra, az erdészeti monitoringra, az állatok szállítás közbeni védelmére, valamint a kutyák és macskák jólétére vonatkozó jogszabályi javaslatokról is - írja az AM. Kifejtette, az elnökségi félév során Magyarország az Európai Bizottsággal együttműködve az akvakultúrára is figyelmet tervez fordítani.

Hazánk meggyőződése, hogy csak akkor tudunk előre lépni ennek a területnek fejlesztésében európai szinten, ha arra nem, mint különálló ágazatra tekintünk, hanem a többi szakterülettel integráltan közelítjük meg a fejlesztés útjában álló kihívásokat. Olyan rendszert kell felépítenünk, ami több lábon áll, és mind gazdaságilag, mind környezetvédelmi és társadalmi szempontból is fenntartható.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
agrárpolitika, erdészet, közös-agrárpolitika, versenyképesség, erdőterület, mezőgazdasági, állatbetegség, agrárfejlesztés,