Saját mezőgépgyártó cégüket károsították meg: vádat emeltek ellenük

agrarszektor.hu2024. június 1. 15:31

Mintegy 400 millió forinttal károsították meg a társaságot az egyik legjelentősebb magyarországi mezőgazdasági gépgyártó cég vezetői. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség három főre kért letöltendő börtönbüntetést, nyolc terhelttel pedig egyezséget kötött.

Ocsovai Ágnes, a főügyészség szóvivője közleményében azt írta, hogy a vármegyei székhelyű, mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó cég ügyvezetője a társaság pénzügyi vezetőjével és további tizenegy társukkal együttműködve - javarészt bűnszövetségben - 2012 és 2016 között, valós gazdasági tevékenységet színlelve, közel négyszázmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a cégnek. Mint írták, az ügyvezető arra kérte fel a céggel többnyire korábban tényleges üzleti kapcsolatban álló gazdasági partnerek vezetőit, hogy a valós tevékenységükről kiállított számlák mellett olyan gazdasági eseményekről is állítsanak ki számlát a sértetti társaság felé, amelyek ténylegesen nem értékesítettek termékeket, s végeztek szolgáltatást - olvasható a 24.hu oldalán. Az ügyész elmondta, hogy a fiktív számlákat a gépgyártó cég befogadta, azok ellenértékét átutalással megfizette a valótlan számlákat kiállító társaságok felé.

Az így átutalt összegek egy része készpénzben visszajutott a sértetti cég vezetőihez, másik része pedig olyan ténylegesen elvégzett szolgáltatásokat fedezett, amelyek a cégvezetők magánérdekeit szolgálták. Ilyen szolgáltatás volt például az ismerősök és hozzátartozók gépjárműveinek szervizelése, vagy az egyik cégvezető sofőrjének havi rendszerességű nagy összegű bérkifizetése.

- fogalmazott Ocsovai Ágnes.

A fiktív költségekről kiállított számlák kifizetését úgy oldották meg, hogy a beszámlázó cégek képviselői a sértetti cég tevékenységi körébe illő szolgáltatásokról állították ki a számlákat. Ezeket maga a pénzügyi vezető igazolta le, így a fiktív jogügyletekről kizárólag a két cégvezető, és az érintett beszámlázó cégek vezetői tudtak. Az ügyészség a két cégvezető mellett egy harmadik személyre is börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést kért azzal, hogy tiltsák el őket a közügyektől, és a cégvezetői tevékenységektől is. A büntetőeljárás során 8 terhelttel egyezséget kötött az ügyészség. Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csalás, költségvetés, számla, vádemelés, ügyészség, fiktív-számla, költségvetési-csalás, gépgyártó, mezőgazdasági, börtönbüntetés, mezőgépgyártó, átverés,