Változtak az előírások Magyarországon: ez minden gazdát érint itthon

agrarszektor.hu2024. június 3. 17:17

Egyértelműen meghatározásra került, hogy a feltételesség részét képező JFGK1 vonatkozásában - mely a Mezőgazdasági eredetű foszfátszennyezés és az öntözési célú vízhasználatra vonatkozó ellenőrzési szempontokat rögzíti - az erózió veszélyeztetett területek elnevezés alatt a továbbiakban a MePAR-ban lehatárolásra került 12%-nál nagyobb lejtésű, valamint egyéb erózióval érintett  területeket meghatározó fedvény szerinti területet kell érteni, s nem vonatkozik a kizárólag deflációs kockázatnak kitett területekre. Pontosításra került továbbá a talajtakarás nélküli pihentetett terület fogalma. 

A korábbi rendelkezésekből ismert volt, hogy minden esetben fenn kell tartani a minimális talajborítást július 15-től legalább szeptember 30-ig, ami vonatkozik a talajtakarás nélküli pihentetett területre is, hiszen ezen érzékeny időszakban a legnagyobb a kockázata a talaj vízvesztésének, felforrósodásának – mely a talajéletre is negatív hatással bír. E szerint a talajtakarás nélküli parlag esetében a január 1. és július 14. között semmilyen növénykultúrát nem lehet vetni vagy telepíteni és nem takarítható be róla semmi. Továbbá ezen időszakban kizárólag tisztító kaszálás és mechanikai gyomirtás végezhető. Fentiek alól kivételt képez a július 15. utáni talajtakarást szolgáló talajelőkészítés és vetés vagy telepítés, mely munkálatok június 15. és július 14. közötti időszakban is lehetségesek - írja a NAK

Fentieken túl beemelésre került a szankciós mellékletbe, hogy a derogációs 2023. támogatási évben, ha a mezőgazdasági termelő nem jelölte valamely élelmiszercélú termelésben résztvevő területére e derogációs parlagot az Egységes Kérelemben, de rendelkezik elegendő olyan területtel, ami megfelel a derogációs parlag fogalmának, úgy csupán elhanyagolható mértékű szankcióra számíthat, mely első alkalommal gyakorlatilag nem kerül figyelembevételre. 2024. támogatási év vonatkozásában az orvosi somkóró is bekerült a nitrogénmegkötő növények listájába.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, jogszabály, szankció, kaszálás, talajtakarás, agrárminisztérium, gyomlálás, növények,