Már látszik, mikor jön fordulat az időjárásban: itt az előrejelzés

agrarszektor.hu2024. június 4. 09:01

Május közepe óta tart a záporos időjárás, azóta sokfelé megázott a talaj és kultúrnövények is elegendő nedvességhez jutnak. Ugyanakkor a csapadék egyenetlen eloszlása miatt egyes térségek kimaradtak az esőzésekből, és még mindig előfordulnak aszályos területek. A hét elején újabb, akár heves záporok, zivatarok érkeznek, majd csökken a csapadékhajlam és melegszik az idő, a hét végére már 30 fok körüli meleg valószínű.

Az elmúlt héten is folytatódott a meleg, záporos, zivataros időjárás. Valahol az országban minden nap esett, helyenként viharos széllel kísért heves zivatar, felhőszakadás és jégeső is kialakult. Az elmúlt 10 nap alatt hazánk nagyobb részén 20 és 60 mm közötti csapadék hullott, de néhol ennél jóval több esett - derült ki a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. A záporos csapadékforma miatt nagyok a területi különbségek, az Alföld déli, délkeleti részén, illetve a Kisalföldön foltokban még 10 mm sem esett. A harminc napos csapadékösszeg átlagtól vett eltérése is nagy szórást mutat, már nagy területen fordult pozitívra az eltérés.

Az elmúlt héten a felszín közeli talajréteg sokfelé átnedvesedett, foltokban maradt csak száraz, sokfelé a mélyebb rétegekbe is jutott a nedvességből. A fölső 50 cm-es réteg az ország nagyobb részén kellően nedves, ugyanakkor főleg az Alföldön és kisebb foltokban a Kisalföldön jelentős a nedvességhiány, bőven lenne helye a további esőknek. Főleg a délkeleti országrészben van még aszályos terület. A fél méternél mélyebb talajréteg továbbra is bőven tartalmaz nedvességet, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során. A hőmérséklet az országban 1-2 Celsius-fokkal a sokéves átlag fölött alakult, a minimumok 10 fok fölött, a maximumok 25 fok körül, kissé a fölött alakultak, csak a nyugati országrészben maradt hűvösebb napközben a levegő pénteken és szombaton.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt időszak csapadékát ezek a növények is igen meg fogják hálálni. Nagy forróság eddig nem volt, így nem rövidült le a szem- és magképződés fázisa. A napraforgó és kukorica állományok az ország nagyobb részén aszályos körülmények közt fejlődtek május közepéig. A hónap közepén megérkezett eső hatására felgyorsult a fejlődésük. A mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok fejlődésére is kedvező. A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy tartósabban magas levélnedvesség értékek csak egy-két napon alakultak ki, a többi napon az átmeneti záporok után gyorsan megszáradt az állományok levélfelülete. A párás időszak hossza is viszonylag rövid volt a csapadékos helyeken is.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a május közepére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke az évszaknak megfelelően magas. A tavaszra jellemző intenzív növekedés azonban már április végén megtorpant, a vegetáció előrébb jár az ilyenkor szokásosnál. Az őszi kalászosok zöld tömege már kissé csökkent ebben az időszakban, a nyári kapás növények pedig még meglehetősen lassan fejlődtek. Az anomália térkép továbbra is az átlagosnál fejlettebb vegetációt mutat az ország nagyobb részén, ami a szokásosnál melegebb idő következménye. Azonban a csapadékhiányos tavasz miatt az Alföld középső részén már elmaradás is megjelent.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 370 és 460 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 90-130 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 40-90 foknappal magasabb azzal együtt is, hogy április közepén másfél hétre megtorpant a hőösszeg növekedésének korábban igen gyors üteme.

A folytatásban marad a kora nyári idő. Főleg ma és éjjel sokfelé várhatók akár heves záporok, zivatarok. Helyenként felhőszakadás is előfordulhat. Még kedden is többfelé lehet csapadék, majd csökken a záporok kialakulásának esélye, a hét további részében már csak elszórtan alakulhatnak ki. Összességében a hét végéig nagy területen hullhat 10 mm-t meghaladó csapadék (ennek zöme kedd estig), de várhatóan ismét nagyok lesznek a területi különbségek. Az egy hetes összpárolgás területi átlagban kissé e fölött valószínű, a talajok nedvességtartalma a hét eleji növekedés után a hét végére várhatóan csökkenni fog. A felhőszakadással érintett foltokban átmeneti belvízborítás is előfordulhat. A növények levélfelülete csak hétfőn és kedden lesz tartósan vizes, a hét további részében az esetleges átmeneti záporok után gyorsan megszáradnak az állományok. A hőmérséklet csúcsértéke kedden 23 Celsius fok körül várható, majd a héten melegszik a levegő, a hét végére már 30 fok körüli meleg valószínű. Éjszakánként pedig nem hűl 10 fok alá a levegő hőmérséklete.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talaj, kukorica, napraforgó, belvíz, csapadék, eső, kalászosok, szántóföldi-növény, agrometeorológia, hőmérséklet, talajnedvesség, talaj-nedvességtartalma, növények,