Kulik Zoltán: a jövő Afrikáról szól majd

Kulik Zoltán: a jövő Afrikáról szól majd

Az elkövetkező 30-60 év Afrikáról szól majd, amelynek népességnövekedése ki fog hatni a takarmányipar jövőjére is - mondta el Kulik Zoltán, a Vitafort vezérigazgatója a cég csütörtöki partnertalálkozóján. Kifejtette: a világban, a népességben és a mezőgazdaságban is átrendeződést élünk meg, amelyre a Vitafort régóta készül és amelynek ismeretében részt vesz egzotikus országok projektjeiben is.

Ma itt mindenki versenyben van valamiért, a családjáért, a cégéért. Négy éve az egészségünkért, egy éve az infláció legyőzéséért versengtünk - mondta el a Vitafort Zrt. partnertalálkozóján megtartott megnyitóbeszédében Kulik Zoltán. A cég vezérigazgatója hozzátette: az elkövetkező 80 év is tele lesz versengéssel, de nem úgy, mint azt korábban gondoltuk, nem az lesz, hogy akkorára nő a népesség, amit már nem lehet ellátni élelmiszerrel.

Ma már pontosan meg tudják mondani a demográfusok, hogy az elkövetkező 40 évben még nő a népesség, 10 milliárd közelébe, de a hatvanas évektől csökkenés következik.

Afrika beelőz

Nagyon nagy átrendeződés lesz, ma Ázsia vezet Afrikával szemben, de 2050-ben keresztezi egymást a két görbe, és Ázsia csökkeni fog, Afrika pedig kilő és 2 milliárd embernek ad majd otthont.

A fejlett világ, így Európa takarmányipara csökken, a fejlődő országoké nő, de kisebb mértékben. Afrika még csak 50 millió tonna takarmányt állít elő, de óriási változás jön az elkövetkező 30-40 évben, az afrikai növekedésben óriási potenciál van. Hozzátette:

Az átrendeződésre a Vitafort húsz éve készül.

A cégvezető kitért a nemzetközi kapcsolatok fontosságára is, ahol Kenyát és Pakisztánt említette, újból hangsúlyozva Afrika jelentőségét. A Vitafort Csoport több országban jelen van például akvakultúrával afrikai országokban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az év eredményeiről szólva kifejtette: konszolidált éven van túl a Vitafort, amelyet a mezőgazdaság területén is tapasztalható átrendeződés jellemez, hiszen a sertéságazatnak kicsit jobban megy, a szarvasmarha-tartásnak gyengébben. Kulik Zoltán részletesen ismertette a tavalyi nagyberuházás jelentőségét és jellemzőit is.

Szakmai találkozó előadásokkal

A Vitafort immár hagyományos rendezvényén idén a nagy részvétel, a több mint 500 regisztrált vendég miatt némileg változott a program, a cégvezető elmondása szerint lazább, de nem kevésbé szakmai esemény az idei. Hat helyszínen 30 előadót hallanak a szakma iránt érdeklődők

Az eseményen a legfontosabb állattenyésztési ágazatok külön sátorban jelennek meg, így a sertés- baromfi és szarvasmarha-tartást szakmai események kapcsán ismerhetik meg az érdeklődők. Szó lesz a kukoricatermesztés, illetve -piac kérdéseiről és a makrogazdaságról is, amelynek idei fejleményeit Bod Péter Ákos egyetemi tanár tárja az érdeklődők elé.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?