Ilyen könnyű a lisztharmat elleni védekezés a kertben: ez a trükk működik

Ilyen könnyű a lisztharmat elleni védekezés a kertben: ez a trükk működik

agrarszektor.hu
A növények fejlődése és élete során fontos ügyelnünk a különböző betegségek megelőzésére, észrevételére. Ilyen lehet például a lisztharmat, egy gombás fertőzés, amely jelentős károkat tud okozni a növényeken és a kertben egyaránt. A zöldségek, gyümölcsök és virágok széles skáláját képes megfertőzni, fehér-szürkésfehér porszerű réteggel vonja be a leveleket, szárakat, virágokat, és képes a növény teljes egészét is durván károsítani.

Egyes növények fokozottan érzékenyek a lisztharmat fertőzésre, ilyen például a hortenzia, az orgona, a lángvirág és a bazsarózsa. Egyéb, sebezhető növények közé tartozik az azálea, az áfonya, a dáliák, a sarkantyúfű, az uborka, a kecskerágó, az orgona, a rózsa, a gyöngyvessző, a lilaakác és a rézvirág is. Ha ezek közül bármelyiket termesztjük, érdemes rendszeresen megfigyelni őket - írja cikkében a AP news. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben a lisztharmat valószínűleg nem fogja megölni a növényeket, kivéve, ha a fertőzés különösen súlyos. Kezelés nélkül azonban a levelek felkunkorodhatnak és sárgává, vagy barnává válhatnak, a virágok lehullhatnak, és a virágzási idő lerövidülhet. A gomba gyengíti a növényeket és gátolhatja a fotoszintézist, így csökkenhet a növények tápanyag-felvevő képessége. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tehetünk?

Amint észrevesszük a betegségre utaló porszerű bevonatot, azonnal távolítsuk el a fertőzött részt és dobjuk a szemetesbe. Ne hagyjuk ezeket a részeket a növények körül, mert így a gomba spórái továbbra is tudnak majd szaporodni. Ha a betegség mértéke már nagyobb, használhatunk kertészeti lemosókat, vagy Neem olajat, a csomagoláson leírt utasítások alapján. Alternatív megoldásként készíthetünk magunk is keveréket a növényápoláshoz. Keverjünk össze 1 evőkanál szódabikarbónát 1/2 teáskanál kertészeti olajjal, vagy folyékony mosószerrel (nem mosogatószerrel), adjunk hozzá 4 liter vizet és a kapott oldattal alaposan permetezzük le a növényt, beleértve a levelek alsó részét is.  

A szódabikarbóna nem gombaölő hatású, de lúgossága gátolja a gombaspórák csírázását, mert ehhez a folyamathoz alapvetően savas közegre van szükségük. Amint a pH visszatér a normál értékre, a gomba újra szaporodni kezdhet, így a folyamatot nagy valószínűséggel ismételnünk kell. Ennek ellenére érdemes kerülni a túlpermetezést, mert a szódabikarbóna só tartalma nincs jó hatással a növényekre. A súlyos fertőzések leküzdéséhez szintetikus, kénes vagy biológiai gombaölő szer alkalmazására lehet szükség. Ha a növényeinket korábban már érintette ez a fertőzés, a gombaölő szer használata megelőzés céljából is használható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Általános tudnivalók

A lisztharmat leggyakrabban tavasszal és nyár elején jelenik meg. Kedveli a meleg, párás körülményeket, de a hűvösebb éghajlatokon is találkozhatunk vele. Az egyszerű, vegyszer mentes védekezések, óvintézkedések is sokat segíthetnek a gomba fertőzés elkerülése érdekében. Íme pár tipp, hogyan tudunk védekezni:

  • Ültessünk rezisztens fajtákat!
  • Gondoskodjunk arról, hogy a napfényigényes növények naponta legalább 6 óra napsütésben részesüljenek.
  • Ügyeljünk a megfelelő elrendezésre, ugyanis a zsúfoltság hozzájárul a nedvesség megtartásához, így a különböző gombás fertőzések sokkal könnyebben el tudnak terjedni.
  • Figyeljünk a megfelelő öntözésre!
  • A rendszeres metszés biztosítja a megfelelő légáramlást a növények között. Ez azt is lehetővé teszi, hogy minél több helyen érje napfény a növényt. 
  • Fontos, hogy a fertőzött részeket eltávolítsuk a növényekről és az ültetvényekből, megelőzve így a gomba továbbterjedését. 
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?