Itt a fordulópont: a haltermelés beelőzte a halászatot

Itt a fordulópont: a haltermelés beelőzte a halászatot

agrarszektor.hu
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken közölte, hogy a tenyésztett víziállatok termelése első alkalommal haladta meg a hagyományos halászatból származó fogásokat, ami alátámasztja azt a reményt, hogy az akvakultúra képes kielégíteni a tenger gyümölcsei iránti növekvő globális keresletet.

A római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) a világ halászatának helyzetéről szóló legutóbbi kétéves jelentésében azt írta, hogy a globális halászati és akvakultúra-termelés 2022-ben elérte a 223,2 millió tonnás rekordot. Az akvakultúra, más néven aquafarming a vízi szervezetek, például halak, rákfélék, puhatestűek, valamint vízi növények és algák termesztése ellenőrzött környezetben.

"Ezek a számok azt mutatják, hogy az akvakultúrában rejlő potenciál a növekvő világnépesség táplálására szolgál" - mondta a FAO főigazgató-helyettese, Manuel Barange újságíróknak. Hozzátette:

Az elmúlt öt évtizedben ez volt a leggyorsabban növekvő élelmiszertermelési rendszer a világon.

Azonban mindössze 10 ország - Kína, Indonézia, India, Vietnam, Banglades, a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Norvégia, Egyiptom és Chile - adja az akvakultúra-termelés közel 90%-át, és a FAO szerint fontos, hogy máshol is fejlesszék az ágazatot, különösen Afrikában, amely jelenleg nettó halimportőr.

Fenntarthatósági aggályok

A pénteki jelentés szerint a víziállat-élelmiszerek - amelyek világszerte milliók számára kulcsfontosságú fehérjeforrást jelentenek - egy főre jutó éves globális fogyasztása 2022-ben 20,7 kg volt, szemben az 1961-es 9,1 kg-mal, és az elkövetkező években tovább fog emelkedni. A fogott halászatból származó fogás az 1980-as évek vége óta stabil maradt, és 2022-ben 92,3 millió tonnát tesz ki.

"A fenntarthatóság kérdése nagy aggodalomra ad okot számunkra" - mondta Barange a FAO-tól, hozzátéve azonban, hogy sok nagyobb kereskedelmi halászatot jól kezelnek, beleértve a tonhalállományokat, amelyek mostanra megközelítik a fenntarthatóság 90%-os szintjét. "Ez figyelemre méltó javulás az elmúlt évtizedben" - mondta. Barange elmondta, hogy az ember által fogyasztott 10 legfontosabb tengeri faj 80%-át fenntartható módon hasznosítják.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?