Itt az új sajt, ami letarolhatja a boltokat? Nem is hinnéd, miből készül

agrarszektor.hu2024. június 9. 06:03

Nagy dobásra készül a NewMoo, Ltd. nevű élelmiszer-technológiai start-up, amely az állatjólétet szem előtt tartva, növényi molekuláris gazdálkodással (PMF) fogja előállítani a sajtkészítéshez szükséges kazeinfehérjéket. Mint ismeretes, a kazein a tejfehérjék mintegy 80%-át teszi ki, ezért az így előállított termék lehetővé teszi a sajtkészítők számára, hogy költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon ugyanolyan valódi sajtélményt nyújtsanak, mint a hagyományos tejből készül sajtok.

Eddig a sajtalternatívák nehezen tudtak a fogyasztóknak valódi sajtélményt, táplálkozást és árat kínálni. A sajtanalógok ugyanis nem tartalmazzák a tejtermékek kulcsfontosságú fehérjéit, a kazeineket, amelyek szükségesek a tejsajt érzékszervi tulajdonságainak pontos visszaadásához - olvasható a Future Farming oldalán. Az izraeli start-up vállalkozás, a NewMoo tudósai felfedezték a módszert, amivel a kazeinfehérjéket olyan növényi magvakból lehet kinyerni, amelyek a hagyományos szántóföldi gazdálkodással bőségesen termeszthetők. Három évnyi titkolózás után a vállalat most olyan fehérjéket mutatott be, amelyek tápértékük, összetételük és funkciójuk tekintetében tökéletesen megfelelnek a tejfehérjéknek.

Az induló vállalkozás technológiája és koncepciója az izraeli Rehovotban található Weizmann Tudományos Intézetben végzett kutatásokra és az onnan származó szellemi tulajdonra épül. Az innováció lényege, hogy a növényi molekuláris gazdálkodás újszerű megközelítése révén lehetővé teszik két vagy több kazein-fehérje kialakulását egyetlen növényen belül. A magokat ezután a szántóföldeken vetik el. A növények betakarítása után a NewMoo a kazeint egy olyan fejlesztési folyamat során állítja elő, amely hormonmentes, természetesen laktóz- és koleszterinmentes folyékony alapanyagot eredményez, ami felépítését és beltartalmi értékeit tekintve szinte teljesen megegyezik a tejből készült sajtokkal.

A tehénmentes sajtoké a jövő?

A tehenek helyett a növényekből kinyert, nem állati eredetű kazein kifejlesztésével szinte bármilyen tejtermék előállítható, kezdve a sajttal. Ahogy Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója fogalmazott, az állatmentes folyékony kazeinünk a valódi tejfehérje minden funkcionális tulajdonságát utánozza, így hagyományos módon készíthetünk belőle sajtot. A szakember szerint azt jelenti, hogy az új növényi alapú kazein zökkenőmentesen helyettesítheti a tehéntejet bármely tejtermékeket gyártó üzemben, anélkül, hogy bármilyen speciális berendezésre vagy a meglévő berendezések átállítására lenne szükség.

A NewMoo kazeinjei egy olyan sajt alapját képezhetik, amely pontosan úgy olvad és nyúlik, mint az állati tejből készült sajtok, ezzel biztosítva a sajtfogyasztók által áhított jellegzetes aromát, ízt és textúrát. A mi fehérjéink szó szerint megegyeznek az állati eredetű kazeinekkel

- tette hozzá Daphna Miller.

A cég közleménye szerint egy rendkívül hatékony, költséghatékony eljárást tesznek lehetővé, amely a teheneket kiszabadítja az ipari tejtermelés folyamatából, valamint a hagyományos növénytermesztés során megköti a szenet. Ezáltal a tejfehérjék forrása is fenntarthatóbb lesz.

Nem kellenek hozzá új és drága berendezések

Daphna Miller beszélt arról is, hogy a fehérjeporokkal ellentétben a NewMoo folyékony kazeinjéből lényegében azonnal előállítható bármiféle termék, ez pedig segíti a gyártás és a piacra lépés racionalizálását. A jelenlegi precíziós fermentációs eljárásokkal szemben a cég megközelítése nem igényel drága bioreaktorokat a fehérjéik termesztéséhez, mivel maguk a speciális növényi magvak működnek bioreaktorként. Ez biztosítja számukra a rugalmasságot, hogy ezeket az összetett fehérjéket nagy mennyiségben és rendkívül kedvező áron tudják előállítani. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy az a módszer, amellyel korábban a állati eredetű élelmiszereket nem állati eredetű forrásokból is előállíthatják, mindenkinek előnyös. Nemcsak a fogyasztóknak, de a tejfeldolgozóknak és a gazdáknak is, ahogy az egészség- és állatjóléti szempontokat szem előtt tartó flexitáriánusoknak és a globális klímának. Daphna Miller szerint ez a technológia alkalmas arra, hogy elhozza a fenntartható, állatmentes tejtermékek jövőjét.

Hódítanak az alternatív élelmiszerek

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapnak az állati eredetű alapanyagok mellőzésével készülő, alternatív élelmiszerek. A fogyasztói igények változásával párhuzamosan például egyre több hüvelyes alapú termék jelenik meg a boltok polcain is, például snackek, száraztészták vagy pástétomok formájában, amint arról nemrég Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára is beszámolt egy tudományos szimpóziumon. A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a növényi alapú táplálkozás térnyerésével egyre több olyan hüvelyes termék kerül a piacra, amelyek alternatívát nyújtanak a hagyományos, állati eredetű élelmiszerekhez képest.

De nemcsak a mindennapi táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek, az édességek és desszertek terén is elkezdtek megjelenni a növényi alapú alternatívák. Egy német cég például vegán és kakaómentes alapanyagokból állított elő csokoládét, ami ráadásul olcsóbb, mint az igazi. A német start-up ehhez napraforgót és zabot használt fel, illetve más élelmiszergyártási folyamatokból megmaradt melléktermékeket.

Egy szerb vállalkozó Amerikában bejegyzett cége pedig olyan vegán mézpótlókkal akar az európai piacra betörni, amelyek - a vállalkozó reményei szerint - tíz év alatt ki fogják szorítani a hagyományos mézeket a piacról. Az ötletgazda, Darko Mandich elmondása szerint jelenleg precíziós fermentálási technológia kikísérletezésével foglalkoznak, amely az ipari fermentálás egy különösen innovatív iránya, és ami a melléktermékeket minimalizálva, szintetikus biológiai megoldásokkal egyenesen a végtermék előállítására specializált mikroorganizmusokat, hogy genetikai megoldásokat használ. Az azonban kérdés, hogy a hagyományosan erős méhészeti kultúrával és szigorú szabályozással rendelkező Európai Unióban mennyire lesz verseny- és életképes ez a termék.

Az új élelmiszer-alternatívák fejlesztése során egészen érdekes, olykor kifejezetten hajmeresztő ötletek is felbukkannak: egy amerikai cég például feltalálta a kávébab nélküli kávét, amelyet „superfood” hozzávalók és elsődlegesen feldolgozóipari melléktermékek értéknövelő újrahasznosításával állítanának elő. A vállalkozás célja egyébként a kávétermesztés miatti erdőirtás megállítása lenne. Hasonlóan "bizarr" elgondolással rukkolt elő nemrégiben egy német sörgyár is, amely feltalálta a porból készíthető instant - alkoholmentes - sört, de ide vehető a 3D-nyomtatással készült marhahús koncepciója is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, sajt, vegán, növényi-termék, növényi-alapú-termék, alternatíva, sajtgyártás, sajtkészítés, növényi-alapú, vegán-termék, alternatív-élelmiszer, tejtermék-helyettesítő,