Húszmillió ember sorsa múlik ezen a kártevőn

agrarszektor.hu2024. június 10. 08:15

Mintegy 25 millió hektár termőföldet fenyegetnek a sáskák Közép-Ázsiában, a helyzet kezelésére 2011-ben a FAO is nemzetközi programot indított. Öt közép-ázsiai ország mezőgazdasági miniszterei a napokban virtuális értekezlet keretében találkoztak, hogy megvitassák és megosszák a fenntartható sáskakezelés példáit – számolt be a nemzetközi szervezet honlapján.

Nemzetközi találkozó

Az öt közép-ázsiai ország mezőgazdasági miniszterei a napokban virtuális értekezlet keretében találkoztak, hogy megvitassák és megosszák a fenntartható sáskakezelés példáit. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett esemény a miniszterek nyolcadik éves találkozója volt, amelynek idén Kazahsztán adott otthont.

A megbeszélés célja a határokon átnyúló és hosszú távú regionális együttműködés erősítése, valamint a sáskajárásokból származó tapasztalatok, ismeretek és tanulságok megosztása volt. A találkozón szó esett továbbá az országok kapacitásainak javítására és a sáskák jobb kezelése és a sáskakitörésekkel kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében a megelőző megközelítés támogatására irányuló fejlett megközelítésekről.

Az eseményen részt vett Azat Sultanov, Kazahsztán mezőgazdasági miniszterhelyettese, Samat Nasirdinov, Kirgizisztán vízgazdálkodási, mezőgazdasági és feldolgozóipari miniszterhelyettese, Nigina Anvari, Tádzsikisztán mezőgazdasági miniszterhelyettese, Charyyar Chetiev, Türkmenisztán mezőgazdasági minisztere, valamint Ibrokhim Ergashev, Üzbegisztán növénykarantén és növényvédelmi ügynökségének főigazgatója. Az ülésen részt vettek az ENSZ ügynökségek, a forráspartnerek és a nemzetközi pénzügyi intézmények képviselői is, köztük a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége.

Élelmezésbiztonsági kérdés

"Kulcskérdés, hogy hogyan lehet továbblépni és biztosítani a regionális együttműködés folytatását, valamint fenntartani a korai figyelmeztetést és a gyors reagálást, valamint a fejlett sáskairtás alkalmazását" - mondta Viorel Gutu, a FAO főigazgató-helyettese és európai és közép-ázsiai regionális képviselője. Hozzátette, hogy a sáskairtás élelmezésbiztonságra és megélhetésre gyakorolt hatásainak csökkentése, valamint az emberi egészségre és a környezetre jelentett kockázatok korlátozása kulcsfontosságú a jobb termelés és a jobb környezet biztosítása érdekében.

Sáskairtás Közép-Ázsiában

A közép-ázsiai országok számára létfontosságú mezőgazdasági termelési rendszerek kitettek a sáskajárások és más külső hatások okozta zavaroknak.

Kárt tehetnek a gabonafélékben, hüvelyesekben, napraforgóban, dohányban, szőlőkben, zöldségekben, gyümölcsösökben, gyapotban, gyapotban, legelőkön és más, a közép-ázsiai országokban gyakori növényekben.

Alkalmazkodóképességük miatt a sáskák az éghajlat változásával egyre veszélyesebbé válnak. Például a sáskahelyzet a XXI. század eleje felé a gyakori aszályok mellett romlott, és 2006 óta több országban is járványok törtek ki.

Megoldatlan védekezés

Ezért a régióban a fenntartható sáskairtás érdekében elengedhetetlen a környezetbarát biopeszticidekre való áttérés, amelyek csak a sáskákat pusztítják el, és minimális kockázatot jelentenek az emberi egészségre és a többi élőlényre.

A 2011 októberében indult, folyamatban lévő FAO "Program a nemzeti és regionális sáskakezelés javítására a Kaukázusban és Közép-Ázsiában" című program általános célja a sáskakitörések előfordulásának és intenzitásának csökkentése, valamint a vegyszeres védekezési műveletek emberi egészségre és környezetre gyakorolt hatásainak minimalizálása. Ennek keretében egy, a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség által finanszírozott projektet hajtanak végre Afganisztánban és az öt közép-ázsiai országban, egy másik, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége által finanszírozott regionális projekt pedig a Kaukázus és Közép-Ázsia országainak javára zajlik.

A közelmúltban az elmúlt években elért eredményekre építve az Európai Regionális Konferencia harmincnegyedik ülésszakának egyik kísérő rendezvénye a Kaukázus és Közép-Ázsia fenntartható sáskakezeléséről tárgyalt.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ázsia, fao, élelmezés, peszticid, rovar, sáska, kártevő, rovarirtószer, sáskajárás, agrár-élelmezés,