Heti fókusz: A legújabb repcék ebben verhetetlenek! (x)

PR2024. június 11. 13:47

Nemesítő cégek szakemberei mutatják be az idei ősztől forgalomba kerülő repcéket. Kattintson a névre az újdonságokért!

Kismányoky András
KWS
Mórocz Péter
Limagrain
Marsai Viktor
RAPOOL


Kismányoky András, KWS

Az őszi káposztarepce termesztése erőforrás igényes, különösen a nitrogéntrágyázás tekintetében. A nitrogén a növények növekedésének elsődleges tápanyaga. A nem megfelelő felhasználás gazdasági veszteségekhez, környezetszennyezéshez és az ökoszisztéma romlásához vezethet. A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából. A repce termesztése során a nitrogénfelhasználást számos tényező befolyásolja, többek között a nitrogén kijuttatásának mértéke, időzítése és technológiája, a talaj tulajdonságai, a növény genetikája és a környezeti feltételek. A túlzott nitrogén kijuttatása kimosódáshoz, elpárolgáshoz vezethet, ami környezeti károkat okozhat. Ezzel szemben a nem megfelelő nitrogénellátás korlátozza a terméspotenciált. Ezért a nitrogén kijuttatásának és a növény igényének az egyensúlyban tartása kulcsfontosságú a tápanyaghasznosítás optimalizálásához.

Az a genetikai állomány, ami a KWS nemesítési programjaiban rendelkezésre áll óriási lehetőséget biztosít a repce tápanyaghasznosításának növelésére. Az olyan genotípusok kiválasztása, amelyek rendelkeznek a hatékony nitrogénfelhasználást segítő tulajdonságokkal, mint például a nitrogénfelvétel, az optimális nitrogénhasznosulás és a nitrogén remobilizációja, javíthatja a növény teljesítményét alacsonyabb nitrogénellátottság mellett is. A modern nemesítési technikák, beleértve a markerekkel támogatott szelekciót és a genom szintű szelekciót, felgyorsítják az adott környezethez igazított, nitrogénhatékony fajták kifejlesztését. A legújabb repcefajták jelentősen hatékonyabbak a nitrogénfelhasználásban, mint a néhány évvel ezelőtti legnagyobb hozamú hibridek.

A repce tenyészidőszakának fontos szakasza a virágzás. Ekkor fordul a fejlődés vegetatív szakaszból reproduktív szakaszba. A virágzást megelőzően a nitrogén a zöld növényi részekben halmozódik fel. A hajtások raktárként is működnek. Virágzáskor megváltozik a N áramlás iránya az idősebb szövetekből a fiatalabb és a szaporítószervekbe. Vagyis a robosztus állomány termésképzéskor nitrogén forrásként is működik. A szár, az oldalelágazások (mint forrásszervek) és a becők közötti nitrogén egyensúly optimalizálás és a hatékony tápanyag remobilizáció növeli a terméspotenciált. Ez a tulajdonság a nitrogénhatékony fajták jellemzője.

Ez évi újdonságunk a KWS MIKADOS minden tekintetben modern hibrid és megfelel a jelenkori repce termesztés kihívásainak! A KWS MIKADOS kedvező N hasznosítási tulajdonságával fontos alapja a sikeres repce termesztésnek korlátozott nitrogén hozzáférés esetén is. Nitrogénhatékony repcehibridjeinket a Best4N! jelölés különbözteti meg kínálatunkban. A Best4N! hibrideket erőteljes gyökérzet jellemzi, amely hatékony nitrogén felvételt tesz lehetővé. A tápanyag- és vízellátás legjobb kihasználása érdekében az erős, mélyre hatoló karógyökér és nagyszámú oldalgyökerek együttesen kulcsfontosságúak.

A vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a hibrid általános terméspotenciálja, ellenálló képessége és fizikai jellemzőinek erőssége teszi képessé a N hatékonyabb felhasználására. A KWS MIKADOS magas betegség ellenállósággal rendelkezik. Ki kell emelni az RlmS rezisztencia szintet, amely a fóma elleni védelem legmagasabb foka a hazai piacon. Bár jelentősége évjáratonként és területenként változhat meg kell említeni a kiváló Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szembeni toleranciát is. Ezek a tulajdonságok biztosítják az erőteljes állományok kialakulását és így hatékonyabban képesek megbirkózni az olyan stresszhatásokkal, mint a szárazság, betegségek és rovarkártevők széles köre.

KWS MIKADOS - Dinamizmus minden körülmény között!

Tulajdonságok:

  • A KWS legkorszerűbb Európa szerte bevezetett új hibridje
  • Kiemelkedő terméspotenciál és kiváló termőhelyi alkalmazkodóképesség
  • A felvett N hatóanyag optimális hasznosítása – Best4N! karakter
  • Magas olajtartalom és ezermagtömeg jellemzi
  • Az RLMS rezisztencia - a fóma elleni védelem legújabb generációja biztonság a zavartalan fejlődéshez
  • Kiváló tolerancia a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben
  • Az egészséges stabil szár és az erőteljes gyökérzet biztosítja a szárdőléssel szembeni fokozott ellenállóképességet
  • Korszerű kipergésellenállás – alacsony veszteség a betakarítás előtt és alatt
  • Erőteljes növekedés ősszel, dinamikus regenerálódás és indulás tavasszal
  • Kitűnő télállóság a heterogén téli hideghatások esetén is
  • Nagyszámú termésképző oldalág és intenzív becőképzés


Mórocz Péter, Limagrain

Hosszan lehetne sorolni, milyen bizonytalanságokkal és nehézségekkel kell szembenézni manapság az agrárium szereplőinek. Európa vezető repcenemesítő vállalataként a Limagrain célja, hogy innovációinkkal és tudásunkkal, megbízható partnerként válaszokat nyújtsunk a repcetermesztésben felmerülő kihívásokra.

Kezdetben nemesítőink olyan repcehibrideket állítottak elő, amelyek egy genetikai tulajdonság révén, képesek voltak célzottan segíteni például a kipergés vagy a fóma jelentette kockázat csökkentését.

 

Utána újabb vonalak felhasználásával további tulajdonságok kombinációit hozták létre nagy termőképességű hibridekben.

A Limagrain genetikai megoldásai a repcetermesztés eredményességének növeléséért

Jelenlegi hibridjeink már több különböző tulajdonság kombinációit tartalmazzák, amelynek eredményeként az LG repcehibridek széles körű genetikai biztonságot nyújtanak a tenyészidőszak különböző fázisaiban fellépő kockázatok kezelésében és a termés megóvásában. Ezzel nem csak rugalmasságot biztosítanak a technológiában, hanem a terméspotenciál nagyobb mértékű kihasználását is lehetővé teszik – lásd fenti ábra. Nagyobb termőképességükkel, jobb termésbiztonságukkal és kiváló betegség ellenállóságukkal szolgálják az európai repce termelők széles táborának igényeit.

2024-es ajánlatunkban bevezetésre került két hibridünk már a legújabb hibrid generáció által nyújtott tulajdonságokkal bír.

Érdemes kipróbálni az LG ARMADA-t annak, aki a technológia nyújtotta terméspotenciál maximális kihasználására törekszik és szeretné megtapasztalni a legújabb genetikai innovációk nyújtotta lehetőségét

A termésbiztonságot növelő tulajdonságok legszélesebb skáláját hordozza génjeiben, a legösszetettebb genetikai védelemmel! A regisztrációs kísérletekben a népszerű középérésű hibrideknél nagyobb terméseredményeket produkált. A hibrid hatékony nitrogén hasznosítása tovább növeli termésbiztonságot. Ez az N-flex azt jelenti, hogy a nitrogén felvétel, az asszimiláció és mobilizálás nagyobb hatékonyságának eredményeként – a hagyományos hibridekhez képest - magasabb hozam érhető el velük optimális nitrogén ellátás esetén. Ugyanakkor jobb termésstabilitással rendelkeznek ezért, ha kedvezőtlen körülmények - például szárazság - esetén kevesebb a felvehető nitrogén mennyisége kisebb terméscsökkenéssel reagálnak.

Főbb tulajdonságai:

  • Nagy termőképesség
  • Hatékony nitrogén hasznosítás (N-flex)
  • TuYV rezisztencia
  • Fóma, Verticilium, Cilindrosporium elleni védettség (Egészséges szár)
  • Kipergés ellenállóság

Önnek ajánljuk

  • ha szeretné kipróbálni a legújabb genetikai innovációk nyújtotta lehetőséget,
  • ha átlagos vagy jobb adottságú termőhelyeken a technológia nyújtotta terméspotenciál maximalizálásra törekszik,
  • ha fontos, hogy a hibrid védett legyen még a ritkábban előforduló betegségekkel szemben is.

Ha intenzív korai repcehibridet keres, akkor kínálatunk legújabb tagja az LG AUCKLAND az Ön választása. Magyarországon már két év pozitív eredménye (2020., 2021.) alapján állami elismerésben részesült.

A regisztrációs kísérletekben a népszerű középérésű hibrideknél is nagyobb terméseredményeket produkált. Termése 2020-ban 0,50 t/ha-ral, 2021- ben 0,59 t/ha-ral, haladta meg a sztenderdek átlagát.

Főbb tulajdonságai:

  • Nagy termőképesség
  • TuYV rezisztencia
  • Fóma, Verticilium, Cilindrosporium elleni védettség (Egészséges szár)
  • Kipergés ellenállóság

Önnek ajánljuk

  • ha az átlagosnál korábban virágzó és korábban betakarítható hibridre van szüksége, de emiatt nem akar kompromisszumot kötni a termés rovására,
  • ha fontos, hogy a hibrid védett legyen még a ritkábban előforduló betegségekkel szemben is,
  • ha szeretné elkerülni a tarlórépa sárgaság vírus termés- és olajtartalom csökkentő hatását.

Bízunk abban, hogy egyre többen számolnak ezekben a genetikai megoldásban rejlő lehetőségekkel és választják repcehibridjeinket.

Bővebb információ

 


Marsai Viktor, RAPOOL

A RAPOOL jövőorientált nemesítési programjából olyan új hibridgeneráció érkezik, amely megbízható agronómiai csomaggal rendelkezik, valamint az egészségesebb szárra – ami a szárstabilitás alapja – mint genetikai tulajdonságra törekedve elősegíti, hogy a repce a termesztési nehézségek ellenére jövedelmező kultúra maradjon. Portfóliónk legújabb tagja ennek a generációnak a képviselője.

A JANOSH kiemelkedő tulajdonságai már a vetési időszakban jelentkeznek. Dinamikus őszi fejlődésének köszönhetően a bizonytalan nyár végi esőzéseket is megvárhatjuk vele, hiszen késői vetésre kifejezetten alkalmas. Jó télállóságának és szárazságtűrésének köszönhetően ideális repceállománnyal indíthatjuk a tavaszt. Új hibridünk a vegetációs időszakban kifejezetten jól hasznosítja a számára elérhető tápanyagot, így kevesebb nitrogén kijuttatásával csökkenthetők a termelés költségei.

A betakarítás előtti hetekben jelentkezik igazán az az előny, amit átfogó betegség-ellenállósága (TuYV- és Rlm7 fómarezisztencia) és magas szintű szklerotínia-ellenállósága biztosít. Ennek köszönhetően ugyanis rendkívüli szárstabilitással rendelkezik, ami egyrészt szélesebb körű rugalmasságot tesz lehetővé a gombaölő szerek használatában, illetve a növekedésszabályozásban. Másrészt költséghatékonyabb repcetermelést biztosít: a JANOSH ugyanis ezt a tulajdonságát nemcsak a hivatalos regisztrációs kísérletek során bizonyította, hanem üzemi körülmények között is egyértelmű hozamnövekedést ért el. A száregészség tehát tényleges termésstabilitást jelent. A repcehibrid kapcsán a kipergési veszteségektől sem kell tartanunk, ezért bátran ütemezhető a betakarítása akár a kalászosok utánra.

Összefoglalva: kínálatunk új tagjának megbízható agronómiai csomagja segít a gazdálkodók költségeinek csökkentésében. A gombölő szeres és regulátoros kezelésekben nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, mint más hibridek. A JANOSH-sal garantált az egészséges repceállomány, aminek köszönhetően javul a termésstabilitás, nő a nyereségesség és a betakarítás ideje is későbbre tolható, amennyiben a kalászosok aratását a minőségük megőrzése érdekében előbb szeretnénk elvégezni.

További információkért kövesse online elérhetőségeinket.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
repce, nitrogén, hibrid, rapool, kws, Limagrain, heti fókusz,