Új módszerek, innováció és partnerségek hoznak támogatási lehetőséget az agrárszektorban

Új módszerek, innováció és partnerségek hoznak támogatási lehetőséget az agrárszektorban

agrarszektor.hu
A közvetlen források kiemelkedő finanszírozási lehetőségeket jelentenek, hiszen a 2021-2027. évi uniós költségvetésben mintegy 350 milliárd euró áll rendelkezésre. A közvetlen támogatások kiaknázásához azonban gyökeresen más szemléletmód kell, mint a hagyományos pályázatokhoz. Ebben tud segíteni a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI), amelynek révén volumenében is jelentős pénzügyi forrás nyílhat meg a magyar vállalkozások, így az agrárszereplők számára is.

Az ehhez történő alkalmazkodás nem csupán a nyilvánvaló lehetőségek miatt fontos, hanem azért is, mert hosszabb távon fel kell készülni a közvetett, vagyis a tagállamokon keresztül folyósított uniós pályázati források csökkenésére.

Lehetséges a felzárkózás

A közvetlen, vagyis egyenesen Brüsszelhet benyújtott pályázatok terén Magyarországnak van még mit bepótolnia:

A felzárkózás ugyanakkor lehetséges: a megfelelő pályázati módszertan elsajátítása, a nemzetközi együttműködések kialakítása révén egy új, az innovációra, a fejlesztésekre nagyban építő, ráadásul volumenében is jelentős pénzügyi forrás nyílhat meg a magyar vállalkozások, így az agrárszereplők számára is.

Ebben a folyamatban tud segíteni a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda. Erről beszélgettünk az Alapvetés podcast vendégeivel, Petri Bernadett miniszteri biztossal, az MFOI ügyvezetőjével és Bene Dániellel, az MFOI tanácsadójával, agrárszektorért felelős szakértőjével.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?