Tombol a madárinfluenza az USA-ban: az emberek sincsenek biztonságban

Tombol a madárinfluenza az USA-ban: az emberek sincsenek biztonságban

agrarszektor.hu
Ha a madárinfluenza tovább terjed az USA tejelő állományaiban, akkor az emberi fertőzések aránya is tovább nőhet. Éppen ezért fokozott biztonsági intézkedések megtételére sürgették a szakemberek a gazdaságokat a vírus megfékezésére. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint március vége óta 12 állam 94 tejelő állományában jelentették a gyilkos kór felbukkanását. A vakcinák fejlesztése gőzerővel zajlik közben.

A közegészségügyi kockázat jelenleg alacsony, bár a vírus további terjedése növelheti ezt a kockázatot - mondta Nirav Shah, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának főigazgató-helyettese az újságíróknak tartott tájékoztatón.

Minél több fertőzés van a tehenek között, annál nagyobb kockázata annak, hogy az emberek között is előfordulnak fertőzések

- hangsúlyozta Nirav Shah.

EZ IS ÉRDEKELHET

A CDC eddig több mint 500 embert figyelt meg és legalább 45-öt vizsgált meg a jelenlegi járvány során. Három tejgazdaság dolgozójának tesztje lett pozitív, mióta a vírus a tejelő tehenek között kezdett el terjedni. Az amerikai hatóságok azt tanácsolják a mezőgazdasági dolgozóknak, hogy viseljenek védőfelszerelést, hogy csökkentsék a vírusnak való kitettség kockázatát - írja a Reuters. Shah szerint a tünetmentes emberek tesztelése olyan személyek azonosítását eredményezheti, akik olyan vírust hordoznak az orrukban, amely valójában nem okoz fertőzést.

Az USDA állategészségügyi epidemiológusa, Kammy Johnson úgy véli, a tejgazdaságok közötti terjedés valószínűleg az állatok mozgása, közös személyzet és gazdaságok között közlekedő járművek és berendezések miatt következik be. Az USDA továbbá arra hívja fel a gazdák figyelmét, hogyha a vírus tüneteit észlelik, mindenképpen vizsgáltassák meg állományukat. Mindehhez pénzügyi támogatást is nyújtanak, eddig elvileg 11 gazda jelentkezett ezekre a programokra. Jelenleg két tucat cég dolgozik különböző fejlesztési szakaszaiban lévő madárinfluenza elleni vakcinán szarvasmarhák számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 7. 08:32