Riasztó jóslat érkezett az időjárásról: ez várhat az emberiségre a jövőben

agrarszektor.hu2024. június 17. 10:34

Sorra dőlnek meg évről évre a hőségrekordok Európában. Ez idén különös aggodalomra adhat okot, hiszen idén olimpia is van Párizsban, a nagy hőség azonban megterheli a sportolók szervezetét. Érdemes lesz mindenkinek felkészülni, az előrejelzések szerint a valaha volt legmelegebb nyár jöhet idén Európában. Az elmúlt 11 hónapban rekordhőmérsékletet mértek az Atlanti-óceán északi részén, a tengerfelszín hőmérséklete például legalább negyven éve nem látott csúcsra emelkedett. 

Nehéz pontosan megjósolni az időjárást hónapokra előre, hiszen néha hetekre, napokra sem lehet. Az időjárási modellek és adatok alapján általános tendenciák keresése lehetséges. Jelenleg úgy tűnik, hogy júniusban, júliusban és augusztusban átlag feletti lesz a hőmérséklet. Júniusban átlagos csapadékmennyiség lehet Nyugat-Európában, júliusban pedig Dél-Európában lehet átlag feletti esőre számítani, azonban keleten már szárazabb időjárási viszonyok lesznek. Augusztusban valószínűleg szárazabb lesz a kontinens nagyobb része

- mondta Tamsin Green, a Weather & Radar meteorológusa.

A meteorológus egyúttal emlékeztetett: ezek csak átlagmérések, ami azt jelenti, hogy jelentős ingadozás, adott esetben szélsőséges időjárás is előfordulhat - írja a Világgazdaság. Európa változékony időjárását számos tényező befolyásolhatja. A világ jelenleg átmeneti szakaszban van például az El Nino és a La Nina éghajlati jelenségek hatására, ami döntő fontosságú a globális időjárási és hőmérsékleti minták meghatározásában. Az Atlanti-óceán hurrikánszezonja felerősödhet a La Nina hatására.

Európa gyorsabban melegszik a globális átlagnál

Kétségtelen, hogy az éghajlatváltozás jelentős szerepet játszik a kontinens egyre melegebb nyaraiban. Ezt Tamsin Green is megerősítette: a szakember, mint fogalmazott, egy hatalmas, tagadhatatlan tényező, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, az az, hogy folyamatosan hőrekordokat döntünk. Ezt pedig a számok is jól mutatják: a kontinens harminc legsúlyosabb hőhullámából 23 rekordot 2000 óta jegyeztek fel, ötöt pedig az elmúlt három évben. A legutóbbi ötéves átlag azt mutatja, hogy a hőmérséklet Európában jelenleg 2,3 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet, szemben a globálisan 1,3 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklettel. Green szerint 2024 valószínűleg egy újabb rekordév lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
európa, időjárás, klímaváltozás, éghajlatváltozás, időjárásváltozás, globális-felmelegedés, hőmérséklet, felmelegedés, hőség, hőhullám, átlaghőmérséklet, óceán,