2024. június 26. szerda János, Pál
Fillérekért veszik itt a cseresznyét a magyarok: így juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik itt a cseresznyét a magyarok: így juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
Dübörög a cseresznye szezonja Magyarországon, nem kell azonban mindenáron a piacra, illetve a boltokba mennie az embernek ahhoz, hogy hozzájusson a gyümölcshöz. Hazánkban ugyanis számos "Szedd magad" cseresznye ültetvény található, ahol a bolti ár alatt, azaz akár kilogrammonként 400-600 forintos áron kínálják a garantáltan friss magyar cseresznyét.

Ahogyan azt az Agrárszektor korábban megírta, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a megszokottnál korábban indult idén a hazai cseresznyeszezon. A korai fajták szedése már május közepén megkezdődött, nagyobb mennyiségben azonban csak június elején került a piacra a kedvelt gyümölcs.

Igaz, a cseresznye esetében soha nem lehet hosszú távon, vagyis egy héttel előre biztosat állítani, ugyanis ez talán az egyik legrosszabb termésbiztonságú gyümölcsünk. Képes arra, hogy ott van a gyönyörű termés a fán, szüretre vár, ami néhány nap múlva indulhatna, de ha jön egy csapadékos periódus, amelyeket most ezekben a napokban és a következő napokban élünk, akkor akár a termés 20-30%-a is elveszhet az ilyen csapadékos időszakokban

- mondta korábban Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke. Országos tavaszi fagykár nem érte az ültetvényeket, ennek ellenére voltak olyan körzetek, ahol a fagy komoly károkat okozott, például Zalában és Szabolcsban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyi termés várható idén?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB előrejelzésre szerint a 2024-es évben 12 ezer tonna, vagy azt némileg meghaladó mennyiségben takaríthatnak be cseresznyét a gazdálkodók. A nagy kérdés az, hogy az időjárás, elsősorban az esőzések mennyit hagynak ebből leszüretelni.

Import is van bőven

A cseresznyeimportunk eléri az évi 2-3 ezer tonnát, amely javarészt Törökországból érkezik, jellemzően a hazai idény alatt. A török import mennyisége is jól mutatja, hogy lenne tere a hazai cseresznyetermesztés fejlesztésének. A fajtainnováció folyamatos, világviszonylatban is elismert, hazai nemesítésű fajtákkal rendelkezünk, továbbá a termesztéstechnológiánk, művelési rendszerünk is világszínvonalú, csak tőke és kellő számú jól képzett termelés irányítóra lenne szükség ahhoz, hogy a meglévő ismeretek a gyakorlatban is hasznosuljanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

De mennyi az annyi?

Döntően június közepétől, de akadnak olyan helyek, ahol már a hónap elejétől vannak „Szedd magad!” cseresznye akciók. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a budapesti fogyasztói piacokon a belföldi gyümölcs kilogrammonkénti ára a 24. héten 999-1380 forint között mozgott, míg a vidéki fogyasztói piacokon 900-1500 forintért lehetett megvenni a cseresznyét ugyanekkor. Ezzel szemben a „Szedd magad!” gyümölcsösök listáját böngészve találunk 400-600 forintos kilogrammonkénti áron kapható cseresznyét is. Ha ez utóbbi opciót választjuk a finom, érett, házi gyümölcs beszerzésére, akkor fontos, hogy a látogatás előtt mindig tájékozódjon az ember, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, és hogy mit kell magával vinnie a vásárlónak a szedéshez. Emellett azt is célszerű megnézni, hogy az adott helyen be kell-e jelentkezni előre, illetve indulás előtt ellenőrizni az adott termelő közösségi oldalán, vagy honlapján, hogy nyitva van-e még aznap, vagyis megéri-e egyáltalán elindulni. Ebben óriási segítséget jelenthet például a Gyümölcsvadász oldala, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök "Szedd magad" akciói között lehet böngészni. A cseresznye esetében az alábbi akciók várnak az élelmes magyarokra:

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?