2024. július 16. kedd Valter
Heti fókusz: Jövedelemmaximalizálás repcében. Mi számít?

Heti fókusz: Jövedelemmaximalizálás repcében. Mi számít? (x)

PR
Szakértők világítanak rá a legfontosabb tulajdonságokra, amelyekkel a hibrideknek rendelkeznie kell. A válaszokért kattintson a névre!
Szalai Ferenc
Bayer Crop Science
Kismányoky András
KWS
Mórocz Péter
Limagrain
Marsai Viktor
RAPOOL


Szalai Ferenc, Bayer Crop Science

Az idei évben a DEKALB repcevetőmag-portfóliója a Magyarország klimatikus viszonyainak leginkább megfelelő, középkorai, középérésű szegmensre fókuszál. Ebben tökéletes társként állnak rendelkezésre a DK EXCITED és a DK EXBURY hibridek. Mindkét hibridünk kiváló terméspotenciállal rendelkezik, valamint kiemelkedő egészségprofilt is magáénak tudhat, beleértve a TuYV (tarlórépa sárgaság vírus) “rezisztencia” gént is.

A DK EXCITED az igazán mindenes hibridünk, nem csoda, hogy ez a termelők által legnagyobb területen elvetett DEKALB hibrid. Terméspotenciálja mellett magas olajtartalma és kiváló kipergés-ellenállósága is tovább erősíti a renoméját. S ha mindez nem lenne elég, ez a hibrid az, mely Acceleron PRECISION néven különleges csávázással is évről-évre elérhető. Ez az eljárás az elmúlt években is nagy segítséget jelentett a vetéspontosság tartásánál, s ezáltal a homogén kelés elősegítésénél. Az idei évtől újabb vetőmagvédelmi megoldás is került ajánlatunkba. A fiatalkori kórokozó és kártevő elleni védelem mellett 2024-től a korai fejlődést támogató Zinc boost csávázással is elérhető a DK EXCITED. Ennek fő összetevője a cink, mely biostimulánsként működve elősegíti a fiatal növények gyökér- és biomassza-fejlődését, különösen olyan stresszhelyzetben, mint a szárazság. A Zinc boost segítségével erősebb állományt engedhetünk bele a tavaszba, amely végső soron terméstöbbletet tud nekünk biztosítani a nyári betakarítások alkalmával.

A DK EXBURY egy újabb genetika, de javarészt a vezérhibridünk tulajdonságaival bír. Előnyét elsődlegesen magasabb terméspotenciálú helyeken tudjuk kihasználni.

Aki igazán korán tervezi a repce aratását, annak a legjobb választás a DK EXPECTATION, melynek betakarítása – koraiságának köszönhetően – bátran tervezhető az őszi búzáé elé. Emellett kiemelkedően magas olajtartalom is jellemző rá, ami értékesítéskor „hozhat többet a konyhára”.

Az igazán intenzív termelőknek rendelkezésére áll a DK EXCENTRIC, mely a portfólió legnagyobb terméspotenciálját hordozza magában. Ehhez persze szüksége van a megfelelő támogatásra mind a talaj, mind a termelő részéről. Magas, robusztus állományt képez, mely nagyon stabil „lábakon” áll, így a megdőlés nem jellemző rá.

Akinek nincs módja, vagy nem tervezi hidas traktor igénybevételét a vegetáció során, ott igazán fontos az állománymagasság. A DK SEQUEL elsődlegesen ilyen esetekben jelenthet tökéletes megoldást. De fagyzugos helyeken kiemelkedő télállóságával és úgy általánosságban, a DK EXCITED hibriddel vetekedő hozamával bárhol megállja a helyét.

Végezetül, de véletlenül sem utolsó sorban, szeretnénk felhívni a figyelmet portfóliónkból az imidazolinon-toleráns (CL) hibridek között terméspotenciáljával mérföldkőnek számító DK IMMORTAL CL-re. Ez a genetika akkora lépcsőt jelentett csoportjában, hogy már teljes értékű hibridnek számít a konvencionálisak között is. Középkorai érésidejével tökéletesen illik a magyar termesztési viszonyokhoz.

Természtes innovációval, természetesen a repcéért

Azoknak, akik úgy érzik, hogy egyre nagyobb gondot okoz a hatóanyag-kivonások mellet az állomány kártevőktől való megóvása, izgalmas hírünk van: megérkezett a magyar piacra az EXAVANCE!

Mondhatnánk portfóliónk újdonságának is, de sokkal inkább számít egy új, innovatív megoldásnak, mintsem hibridnek. Ez a szuperkorai genetika önmagában termesztve ugyan elmaradást mutat a vezető hibridjeinkhez képest, üzemi hibridünkkel keverékben alkalmazva (ahol az EXAVANCE aránya nem haladja meg a 10%-ot) azonban, semmiféle termésdepressziót nem okoz. Ellenben a normál hibrideket átlagosan 10-14 nappal megelőző virágzásának köszönhetően, az EXAVANCE természetes “fénybogár-csapdaként” működik.

EXAVANCE és DK EXCITED 7:93 aránya (balra) és DK EXCITED állomány (jobbra), Hencse, 2023.04.06EXAVANCE és DK EXCITED 7:93 aránya (balra) és DK EXCITED állomány (jobbra), Hencse, 2023.04.06 (Fotó: Bayer Crop Science)

Azaz, már akkor elkezd virágozni, amikor az üzemi hibridünk még csak sárgabimbós (vagyis a repce-fénybogár által legveszélyeztetettebb) állapotban van és mindaddig impozánsabban virágzik, míg az elsődleges hibridünk be nem virágzik és ezáltal drasztikusan le nem csökken a Meligethes aeneus okozta gazdasági kockázat. Mondhatni olyan, mint egy jó testőr: ha kell, feláldozza magát az üzemi hibrid épségéért. A gyakorlatban ez plusz védelmet ad a termesztett hibridnek egy megcsúszott kezelés esetén (legyen az ok műszaki, időjárási vagy bármi más), de akár indukálhat egy rovarölő szeres kezelésszám-csökkentést is. Az EXAVANCE bármely termesztett hibrid védelmére alkalmazható.

Válassza ki integrált ajánlatunkból a termőhelyének és elvárásainak leginkább megfelelőt repcehibridjeink, növényvédelmi megoldásaink és digitális szolgáltatásaink közül! Érjen el sikert olyan eszközökkel, melyeket Ön választ, hiszen az Ön megoldása a jó megoldás.


Kismányoky András, KWS

A repcetermesztésből származó jövedelem maximalizálása összetett kihívás, amely számos agronómiai, környezeti és piaci tényező stratégiai megközelítését igényli. Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, hatékony tápanyag felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom, amelyek mindegyike fontosságú szerepet játszik a termés kialakulásában és ezáltal közvetlenül befolyásolja a jövedelmezőséget.

Termésstabilitás: Kiszámítható hozam

A termésstabilitás egy hibrid azon képessége, hogy változó környezeti feltételek mellett is egyenletes terméshozamot produkál. A stabil hozamok kulcsfontosságúak a pénzügyi tervezés és a kockázatkezelés szempontjából, mivel kiszámíthatóbb bevételt biztosítanak. Válasszon olyan hibrideket, amelyek ellenállnak a környezeti stresszhatásoknak és az eltérő talaj adottságoknak. Ezek a tulajdonságok segítenek biztosítani a stabil hozamot még kedvezőtlen körülmények között is.

Az UMBERTO KWS az elmúlt évjáratokban bizonyította megbízhatóságát! Terméspotenciálja és stabilitása emelte piacvezető hibriddé! Bevezetése óta már 225.000 hektáron termesztették a magyarországi repcetermesztők. Az elmúlt öt évből ötször Magyarország legnagyobb területen termelt repcéje (Kynetec 2019-2024)! A KWS GRANOS hibridünk a TOP 5 legnagyobb területen termesztett hibridek csoportjába került az idei termesztési időszakban (Kynetec 2024)!

Betegségekkel szembeni ellenálló képesség: A terméshozam és a minőség megőrzése

A betegségekkel szembeni ellenálló képesség a jövedelem maximalizálásának másik fontos eleme. A betegségeknek ellenálló fajtákba való befektetés jelentősen csökkentheti megbetegedésből adódó kockázatokat. Kiemelet fontosságú az egészséges szár biztosítása, hogy a növény teljes mértékben ki tudja fejleszteni a termését. A betegségek elleni küzdelem hatékony eleme a genetikailag ellenálló hibridek termesztése. A folyamatos nemesítési erőfeszítések a rezisztencia jellemzők javítására összpontosítanak a terméshozam biztosítása mellett. Portfóliónk hibridjei magas betegség ellenállósággal rendelkeznek. Az RlmS rezisztencia, mely a repce fómás betegség elleni küzdelem legújabb generációja a KWS MIKADOS és FELICIANO KWS hibrideknek nyújt erőteljes védelmet.

Okszerű tápanyagutánpótlás

A kiegyensúlyozott tápanyag-gazdálkodás kulcsfontosságú a magas termés elérésében. Azonban az időjárási körülmények nem minden esetben optimálisak a tápanyag felvételhez. KWS MIKADOS kedvező N hasznosítási tulajdonságával fontos alapja a sikeres repce termesztésnek korlátozott nitrogén hozzáférés esetén is. Nitrogénhatékony repcehibridjeinket a Best4N! jelölés különbözteti meg kínálatunkban. A Best4N! hibridek nagy hatékonyságú nitrogénhasznosítása révén támogatja a termelőket a költséghatékony tápanyagutánpótlásban!

Betakarítási időzítése:

A terméshozam és az olajtartalom maximalizálása szempontjából kulcsfontosságú az optimális időpontban történő betakarítás. A késedelmes vagy idő előtti betakarítás egyaránt jelentős veszteségekhez vezethet. A modern kipergés ellenálló KWS repce hibridek lehetőséget nyújtanak az érés során a minél magasabb olajtartalom beépülésére, a hatékony betakarítás tervezésére és a veszteségek minimalizálására.

A repcetermesztésből származó jövedelem maximalizálása olyan széleskörű tervezést igényel, amely magában foglalja a magas olajtartalmat, a robusztus állományt, betegségekkel szembeni ellenállóképességet és a stabil hozamokat. A megfelelő hibridek kiválasztásával, hatékony agronómiai gyakorlatok alkalmazásával és a piaci viszonyok figyelemmel kísérésével a gazdálkodók optimalizálhatják termelésüket és jövedelmezőségüket.


Mórocz Péter, Limagrain

A nyereséges repcetermesztéshez megfelelő szakmai felkészültség és technológiai háttér szükséges, mert a körülményekhez folyamatosan alkalmazkodva, tudatosan kell kiszolgálni a növény igényeit. Az élő és élettelen környezeti tényezők okozta stressz hatások következményeként a repcehibridek potenciális termőképessége és a realizált (betakarított) termés mennyisége között jelentős eltérés mutatkozik. A termelési költségek drasztikus növekedésével, a kémiai növényvédelem lehetőségeinek szűkülésével egyre jobban felértékelődik a genetikai megoldások jelentősége. A genetikai szerepe az, hogy a növényben rejlő terméspotenciál és a realizált termés között fennálló rést az agrotechnikai és kémiai megoldásokkal kiegészítve áthidalja. Ezért állítottak elő a nemesítőink célzott keresztezési és szelekciós módszerekkel olyan hibrideket, amelyek kiterjesztett genetikai biztonságot jelentenek a tenyészidőszak különböző fázisaiban fellépő kórokozókkal és stresszhatásokkal szemben.

A repcetermesztés eredményességét befolyásoló tényezőkA repcetermesztés eredményességét befolyásoló tényezők

Genetikai védelem 3 kórokozó ellen: egészséges szár a betakarításig

Mivel a szár lényeges szerepet tölt be a növény egész élete folyamán a növekedéshez és termésképzéshez szükséges tápanyagok és a víz illetve az asszimiláták szállításában, ezért kulcsfontosságú, hogy a betakarításig egészséges maradjon. A betegségeknek jobbal ellenálló, robosztus hibridek szára hosszabb időn keresztül képes biztosítani a szemtelítődéshez szükséges anyagok transzportját. Ez nagyobb termést, átlagosnál nagyobb ezermagtömeget és jó olajtartalmat eredményez. Legújabb hibridjeink együttesen rendelkeznek erős Fóma rezisztenciával (poligénes és specifikus), Cilindrospórium rezisztenciával, valamint nagyon jó Verticillium toleranciával.

Ez a genetikai védelem a leghatékonyabb és legtartósabb megoldás, mely biztosítja a hibridek termőképességének még jobb kihasználását, egyúttal csökkentve az egyéb termelési költségeket.

Hatékony nitrogén hasznosítás: terméselőny optimális és korlátozott nitrogén elérhetőség esetén is.

A repce tápanyagellátása során a nitrogén kijuttatás időzítése, a hatóanyag mennyiség és a használt műtrágya típusa nagyban meghatározza annak hasznosulását. Ugyanakkor a környezeti tényezők, sőt a termelt hibrid szerepe is jelentős. Az LG repcehibridek hatékony nitrogén hasznosítása tovább növeli termésbiztonságot. Ez azt jelenti, hogy a nitrogén felvétel, az asszimiláció és mobilizálás nagyobb hatékonyságának eredményeként – a hagyományos hibridekhez képest - magasabb hozam érhető el velük optimális nitrogén ellátás esetén. Ugyanakkor jobb termésstabilitással rendelkeznek, ezért, ha kedvezőtlen körülmények - például szárazság - esetén kevesebb a felvehető nitrogén mennyisége, kisebb terméscsökkenéssel reagálnak.

A Limagrain genetikai megoldásai a repcetermesztés eredményességének növeléséértA Limagrain genetikai megoldásai a repcetermesztés eredményességének növeléséért

Jelenlegi hibridjeink az eltérő piaci igényeknek megfelelő, több különböző tulajdonság kombinációit tartalmazzák. Ennek eredményeként az LG repcehibridek széleskörű genetikai biztonságot nyújtanak a tenyészidőszak különböző fázisaiban fellépő kockázatok kezelésében és a termés megóvásában.

Ezzel nem csak rugalmasságot biztosítanak a technológiában, hanem a terméspotenciál nagyobb mértékű kihasználást is lehetővé teszik. Bízunk abban, hogy egyre többen számolnak ezekkel a genetikai megoldásokban rejlő lehetőségekkel és választják repcehibridjeinket. Ebben segítséget nyújtanak felkészült értékesítési kollégáink

Az LG repcehibridek terméselőnyt és biztonságot növelő tulajdonságaiAz LG repcehibridek terméselőnyt és biztonságot növelő tulajdonságai


Marsai Viktor, RAPOOL

A RAPOOL korábbi portfóliótagjai építették a jelent, és rajtuk keresztül jutottunk el odáig, hogy a magas olajtartalom, a kiemelkedő betegség- és kipergés-ellenállóság alapvető tulajdonságoknak számítanak. A jövőre készülünk fel új hibridjeinkkel, amelyek mindezeken felül egészséges szárukkal megkerülhetetlen elemei a jövedelmező repcetermesztésnek.

Az új generáció képviselője a JANOSH, amelynek kiemelkedő tulajdonságai már a vetési időszakban jelentkeznek. Dinamikus őszi fejlődésének köszönhetően késői vetésre kifejezetten alkalmas. Jó a télállósága és a szárazságtűrése, ezért ideális repceállománnyal indíthatjuk a tavaszt. Új hibridünk kifejezetten jól hasznosítja a tápanyagot, így kevesebb nitrogén kijuttatásával csökkenthetők a termelés költségei, illetve alacsonyabb nitrogénmennyiségek mellett is magas termésszintekre képes.

A betakarítás előtti hetekben jelentkezik igazán az az előny, amit átfogó betegség-ellenállósága (TuYV- és Rlm7 fómarezisztencia) és magas szintű szklerotínia-ellenállósága biztosít. Ennek eredménye rendkívüli szárstabilitása, ami egyrészt szélesebb körű rugalmasságot tesz lehetővé a gombaölő szerek használatában, illetve a növekedésszabályozásban. Másrészt költséghatékonyabb repcetermelést biztosít: a JANOSH üzemi körülmények között is egyértelmű hozamnövekedést ért el. A száregészség tehát tényleges termésstabilitást jelent. A kipergési veszteségektől sem kell tartanunk, ezért a betakarítása bátran ütemezhető akár a kalászosok utánra.

A MANHATTAN széleskörűen használható, sokoldalú, középérésű hibrid. Kiválóan alkalmazkodik a különböző időjárási és termőhelyi adottságokhoz, megtartva a magas termésszinteket. Őszi fejlődése visszafogott, ennek köszönhetően vetésideje rugalmasan megválasztható. Fagytűrése kimagasló, tavaszi fejlődése közepes, a késő tavaszi fagyokkal szemben ellenálló. Jó termésstabilitással rendelkező hibrid.

A MANHATTAN kombinálja a tarlórépasárgaságvírus-rezisztenciát a kipergés-ellenállósággal és az Rlm7-es fómarezisztenciával. Tápanyag-hasznosító képessége a RAPOOL kínálatán belül is az egyik legkiemelkedőbb, a magas technológiai színvonalon kijuttatott tápanyagtöbbletet maximálisan meghálálja. Az időjárási viszonyoktól függően javasolt a hibrid őszi és/vagy tavaszi regulálása. Kipergés-ellenálló, betakarítása deszikkálás nélkül ütemezhető. Ideális választás azoknak, akik a vetést és a betakarítást rugalmasan szeretnék időzíteni, hiszen a későn fellépő szárbetegségekkel szemben is magas szintű ellenállóságot mutat.

A DYNAMIC kimagasló termőképességű és kiváló alkalmazkodóképességű, jó állóképességű, középkései érésű hibrid. Őszi fejlődése kezdetben lassabb, majd robbanásszerű. Jó fagytűrésű, tavaszi fejlődése közepes, középkései érésideje ellenére a virágzási ideje közepes. Termésstabilitása kiváló, ami jó szárazságtűrésének, vírus-ellenállóságának és az ebből következő kiemelkedő vitalitásának köszönhető. A DYNAMIC a modern hibridek tulajdonságait kombinálja: az Rlm7-es fómarezisztencia-gént és a tarlórépa sárgaságvírusának való ellenálló képességet. Tápanyag-hasznosító képessége rendkívüli, kipergés-ellenállóságának köszönhetően betakarítása jól ütemezhető.

A DUKE jól alkalmazkodik minden technológiai színvonalhoz, gabona- és széles sortávon is termeszthető. Későn és korán is vethető, utóbbi esetben viszont feltétlenül szükséges az őszi regulálás. A hibrid betegség-ellenállósága széles körű, és Rlm7-es fómarezisztenciával rendelkezik. Tarlórépa-sárgaságvírussal szemben ellenálló, így plusz életerejének (vigorának) köszönhetően aszály idején több tartalékkal rendelkezik, ezért termésstabilitása kiemelkedő. Kipergés-ellenálló, rendkívül magas olajtartalma pedig plusz bevételhez juttathatja a gazdálkodókat.

A TEMPTATION az elmúlt években igazolta magas terméspotenciálját. Korán is vethető hibrid, ősszel átlagosan fejlődik. Gyökérzete kifejezetten erős, jó a télállósága, virágzása hosszú, kiemelkedően regenerálódik, rendkívül sok oldalágat fejleszt és jól kompenzál, állománya magas. A hibrid állóképessége kiváló még érés közben is.

A DUPLO az őszi fejlődés bajnoka, a kísérletekben a sztenderd hibridekhez képest 15%-kal több levéltömeget fejlesztett. A tavaszi időszakban erőteljes oldalágképződés jellemzi, ami alkalmassá teszi akár széles sortávon történő termesztésre is. A DUPLO termésstabilitása és magas olajtartalma mellett magas szintű kipergés-ellenállósággal rendelkezik. Ez lehetővé teszi betakarításának ütemezését, akár állományszárítás nélkül. A késői betakarítás kedvezően hat az olajtartalom alakulására is.

A MATRIX CL a RAPOOL középérésű, herbicidtoleráns hibridje. Kiválóan alkalmazkodik, az egész ország területén nagy biztonsággal termeszthető. Őszi fejlődésének intenzitása közepes, télállósága kiemelkedő, tavaszi szárba indulása is mérsékelten dinamikus. A MATRIX CL-t magas hozam és termésstabilitás jellemzi száraz körülmények közepette is. Kiemelkedő olajtartalma párját ritkítja a Clearfield-szegmensben. Kínálatunk többi tagjához hasonlóan teljes körű rezisztenciacsomaggal és kipergés-ellenállósággal rendelkezik, így nitrogénhatékonysága a mai modern hibridekre jellemzően rendkívül kedvező.

További információkért keresse fel honlapunkat!

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?