Figyelmeztetik a szőlőtermesztőket itthon: erre most fel kell készülni

agrarszektor.hu2024. június 22. 17:03

A magyar éghajlat és termőtalaj kiváló környezetet biztosít az évszázadok óta tartó bortermelésnek. Az évjárathatás, esősorban a tenyészidőszakban lehulló csapadék mennyisége nagy mértékben befolyásolja a szőlőt támadó betegségek dominancia viszonyait. A szakértő szerint a szőlőtermesztéssel foglalkozó magyar gazdák számára ezért kiemelten fontos termésük védelme, melyhez jelentősen hozzájárul a hatékony, rezisztenciatörő növényvédelem

Bálint Sándor, a Corteva Agriscience magyarországi termékmenedzsere szerint a magyarországi szőlőtermesztés és bortermelés előkelő, jelentős nemzetgazdasági szerepét tekintve a szőlőtermesztőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kórokozókkal szembeni megelőző védelemre. Új hatóanyagokra, kombinációkra, technológiai fogásokra van szükség egyrészt a károsítók megjelenése, másrészről a már jelenlévő, hagyományosan gondot jelentő fajok természetes genetikai változásának köszönhető újabb kihívások leküzdésére.

A korábbi száraz évjáratok után a 2023-as csapadékos évjárat itthon is felhívta a gazdálkodók figyelmét a peronoszpóra-félék kíméletlen károkozására úgy burgonyában, mint szőlőben. 2024 száraz és meleg tavasza után megérkezett a csapadék országszerte, ami ismét peronoszpóra veszélyhelyzetet alakított ki és kihívás elé állítja a szőlőtermesztőket.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, növényvédelem, bortermelés, szőlőtermesztés, permetezés, peronoszpóra, gombabetegség, corteva,