Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást Magyarországon

agrarszektor.hu2024. június 25. 09:01

2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás Magyarországon - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Az NGM közleménye szerint a kötelező akciózást kivezeti a kormány július 1-jétől, viszont az online árfigyelő rendszert a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működtetni fogja. A kötelező akciózást tavaly júniusban vezették be, tehát több mint egy évig élt a rendszer - írja a Portfolio. Az áremelkedés megfékezése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára a kormány 2023. június 1-től bevezette a kötelező akciózást, majd annak mértékét augusztustól 15 százalékra emelte, továbbá jelentősen bővítette a kötelező akciózásra kijelölt termékek körét.

A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében legalább 15 százalékra emelkedett, a kötelező akciózási szabályok továbbra is kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. A kötelező akciózást egyébként számos szakember bírálta, köztük a hazai tejipar is, melyről itt írtunk bővebben:

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kormány, kiskereskedelem, online, akció, akcióterv, kötelezettség, kötelező, július, árverseny,