Özönvíz és jégeső csaphat le itthon: erre fel kell készülni

Özönvíz és jégeső csaphat le itthon: erre fel kell készülni

agrarszektor.hu
A hétvégi nagy viharok után szerdán ismét alapos esőzésben lehet része Magyarországnak. Először csak délelőtt, majd késő délutántól és estétől is várhatóak záporok, zivatarok. Ezek azonban villámárvizeket is okozhatnak, illetve esetenként jégveréssel is járhatnak.

A legfrissebb előrejelzések szerint szerdán két nagy hullámban érkeznek a zivatarok. Éjjel a záporok, zivatarok helyenként már megzavarhatták a nyugalmat. Ezekből lokálisan, főként a Dunántúlon és a középső, illetve északi tájakon eshetett néhol jelentősebb, akár 20-30 mm-nél több csapadék - olvasható az Időkép.hu oldalán. Aztán átmenetileg alábbhagyhat a csapadékintenzitás, majd délutántól és estétől újabb hullámban vonulnak fel zivatarok. Ezek rendszerré szerveződhetnek, és a friss számítások szerint a hétvégi után újabb kiadós öntözésre, akár villámárvízre kell felkészülni.

Jelen számítások szerint a legtöbb csapadék a Dunántúl középső, keleti felén, valamint az ország középső részén várható. Néhol nem kizárt, hogy helyenként megközelíti, vagy eléri a havi mennyiséget, 70-75 mm-t. A felhőszakadásokat sűrű villámlás és 1-2 centinél nagyobb méretű jég kísérheti, de viharos szélre (60-80 km/óra) is lehet számítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?