agrarszektor.hu • 2024. június 27. 17:01
Továbbra is megoldatlan a világon az éhezés problémája, amely nagyon fontos morális és biztonsági kihívást jelent – hangzott el csütörtökön a Kereskedelmi Világszervezet által Genfben megrendezett ülésen. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója ötpontos javaslatcsomagot mutatott be az eseményen - számol be a szervezet.
A globális éhezés "veszélyes" növekedési pályán van, és a fenntartható és élelmiszer-biztonság globális elérése nem csupán gazdaságpolitikai intézkedéseket, hanem határozott politikai és társadalmi kötelezettségvállalásokat is igényel
- mondta Qu Dongyu, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója ma a Kereskedelmi Világszervezet által Genfben megrendezett, a kereskedelmi segélyek globális felülvizsgálata során tartott magas szintű ülésen. A tisztességes kereskedelmi gyakorlatok a befogadó és méltányos növekedés előmozdításának részét képezik - mondta, megjegyezve, hogy a kereskedelemnek természeténél fogva kiegészítő jellegűnek kell lennie.
Nem csak aggasztó, veszélyes a biztonságra is
A főigazgató Luc Magloire Mbarga Atangana kameruni kereskedelmi miniszterrel, Mathieu Guibolo Fanaa csádi kereskedelmi és ipari miniszterrel és más szakértőkkel közösen tartott előadást. A vita középpontjában az állt, hogy a kereskedelempolitika hogyan válhatna a globális élelmezésbiztonsági célok elérését elősegítő tényezővé.
A világ élelmezése nem csupán technikai kérdés, hanem biztonsági kihívás, amelynek tétje az emberiség jövője
- mondta Atangana, aki szerint az egyértelmű és kötelező érvényű szabályok kulcsfontosságúak a fejlődő országok számára, és hangsúlyozta, hogy a kereskedelemösztönző segélyezési kezdeményezéseknek a kínálati oldal segítését és a termelés fejlesztését kell szolgálniuk, amely nélkül az infrastruktúra kevésbé értékes.
Az élelmezésbiztonságnak prioritást kell élveznie a WTO számára - mondta Fanaa, hozzátéve, hogy ehhez növelni kell a mezőgazdasági termelést Afrikában, ami viszont méltányos feltételeket igényel a nemzetközi piacokon.
Az élelmezésbiztonság és a mezőgazdasági kereskedelem kiemelt szerepet játszott a háromnapos Aid For Trade konferencia szekcióüléseiben, amelyek közül többben a FAO tisztviselői is részt vettek.
Öt pontos javaslat
A főigazgató öt javaslatot tett a globális élelmezésbiztonság javítására, megjegyezve, hogy a FAO előrejelzései szerint 2030-ban még mindig közel 600 millió krónikusan alultáplált ember lesz.
- Az első a növekedés támogatása a vidéki infrastruktúrába való befektetéssel, beleértve a szélessávú és pénzügyi szolgáltatásokat, utakat és raktárakat, hogy javuljon a kisbirtokosok piacra jutása, akik a világ élelmiszertermelésének nagy részét előállítják, és bár nagy magánbefektetők, de nem tudnak mindent egyedül megoldani.
- A második a kutatásba, fejlesztésbe és innovációba való befektetés - mindezeket "minden kereskedelempolitika alapvonalának" részeként jellemezte -, hogy erősítsük az agrár-élelmiszeripari rendszerek ellenálló képességét és fenntarthatóságát, miközben csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, és elősegítjük az integrált és fenntartható vízgazdálkodást és vízhasználatot. "Ez az egyetlen módja annak, hogy kevesebből többet termeljünk" - mondta.
- A harmadik kardinális pont az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentése.
- Negyedik pontja az volt, hogy az előző célok elérésének legjobb módja az, ha a kistermelőkre és a kiszolgáltatott népességre összpontosítunk.
- Ötödikként végül pedig erősebb globális együttműködésre és kormányzásra lesz szükség az élelmiszerbiztonságos és fenntartható világ eléréséhez.
Gondoskodnunk kell a saját bolygónkról, mielőtt túl késő lenne
- mondta a főigazgató.