2024. július 1. hétfő Tihamér, Annamária
Rovarlárvákkal etetik az árvákat, hogy ne éhezzenek

Rovarlárvákkal etetik az árvákat, hogy ne éhezzenek

agrarszektor.hu
A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában egy árvaházban több mint 60 gyermek találkozhatott a fűszerekben megsütött pálmazsizsik lárvákkal tányérján és kíváncsiskodva, mosollyal az arcukon kezdték el enni a nem mindennapi ételt. a Farms for Orphans nonprofit szervezet kezdeményezésének részeként az árvákat a fehérjében gazdak lárvákkal etetik, ezzel a nyugat-afrikai országokban tapasztalható alultápláltság ellen próbálnak fellépni.

A Világélelmezési Program szerint az ország 99 millió lakosának mintegy negyede élelmiszerhiánnyal küzd és az árvák fele alultápláltságtól szenved. Az ehető rovarokat, beleértve a lárvákat is, egyre inkább tanulmányozzák, hiszen a a húsételek helyett fenntartható, alternatív fehérjeforráskánt szolgálhatnak, emberi fogyasztásra alkalmasak. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a rovarok zsírok, fehérjék, vitaminok rostok, illetve ásványi anyagok gazdag forrásai lehetnek - írja cikkében a Reuters.

Tudományosan bizonyított, hogy a húsok nem tartalmaznak több fehérjét, mint a rovarok, ebben a térségben pedig amúgy sem könnyű húshoz jutni, ezért szerettünk volna alternatívát, megoldást találni a problémákra

- mondta Francoise Lukadi agrármérnök, a Farm for Orphans-t vezetője. Hozzátette, hogy a tápanyaghiány különösen az öt év alatti gyermekeknél okoz nagy problémát. A lárvákat jellemzően hagymával, paprikával és paradicsommal főzik és sajtos íze van.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Farms for Orphans a Bill and Melinda Gates alapítványtól kapott támogatást a kezdeti kutatásokhoz és a projekt elindításához, de Lukadi azt reméli, elegendő mennyiségű lárvát tud majd termelni ahhoz, hogy adományaival támogatni tudja az árvaházakat. A szervezet egyébként jelenleg négy éttermet lát el, ahol a pálmazsizsik lárvák egyre népszerűbbek. Csapata napjainban havonta maximum 300 kilogramm pálmazsizsik lárvát állít elő és negyedévente több száz gyermek étkezését biztosítja de a növekvő kereslet kielégítésére növelni szeretnék a termelést. A lárvák fenntartható módon való tenyésztéséről, a Kinshasai Egyetem és a Nemzeti Biomedikai Kutatóintézet vizsgálódik, de egyes kritikusok szerint a megfelelő erőforrások hiánya miatt nehéz lenne a termelést kereskedelmi méretűre növelni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Több, szakértői értékeléssel rendelkező tanulmány szerint a kereskedelmi méretű rovartenyésztés élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelenthet. A benini gazdák is kisérleteznek a rovarfehérjékkel.
A 25 éves Jules Mahinou, aki az Elevart Group nevű, fiatal baromfitenyésztőkből álló csoport élén áll, fekete katonalegyeket tenyészt a benini Cotonou-ban, hogy fehérjében gazdag állati takarmányforrásként légylárvákat állítson elő.

Jelenleg nagyon kevés pénzből gazdálkodunk, minden munkát kézzel végzünk el

- mondta Mahinou, hozzátéve, hogy reméli, hogy képesek lesznek gépesíteni és a hal- és szójaliszt helyettesítésére alkalmas termékeket előállítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?