Rekordkészletek halmozódtak fel Amerikában, erre jön az új termés

agrarszektor.hu2024. július 3. 17:33

Az amerikai kukorica és szójabab ára négyéves mélypontra zuhant, ráadásul szokatlanul nagy készletek halmozódtak fel. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által frissen közzétett felmérések szerint az Egyesült Államok június 1-jei kukoricakészletei 4,99 milliárd bushelre tehető - ez négyéves csúcs, 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, és 7 százalékkal magasabb a június 1-jei 10 éves átlagnál.

A kukoricakészletek 61 százalékát raktározták a gazdálkodók, ami 1999 óta a legnagyobb június 1-jei arány, és jóval meghaladja az évtizedes 52 százalékos átlagot. Hasonlóképpen, a június 1-jei szójakészletek 48 százalékát raktározták, ami 2006 óta a legnagyobb arány erre az időpontra, és meghaladja a tízéves átlagot (35%). A június 1-jei teljes szójakészlet szintén 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - írja a Reuters.

A mezőgazdasági üzemek március 1-jén az amerikai kukoricakészletek 61 százalékát tartották meg, ami 19 éves csúcsot jelent, bár az évtizedes átlag 56 százalék. A szójabab esetében a március 1-jei készletek mintegy 51 százalékát raktározták, ami 17 éves csúcsot jelent. December 1-jén, közvetlenül a tavalyi betakarítás befejezése után a helyzet sokkal kevésbé volt kiugró, mivel a gazdaságok kukorica- és szójakészletei az országos készletek 64 százalékát, illetve 48 százalékát tették ki. Az évtizedes átlag egyébként 62 és 47 százalék.

Az amerikai gazdálkodók 3 százalékkal csökkentették a kukorica vetésterületét 2023-hoz képest, de nagyjából ugyanilyen mértékben növelték a szója vetésterületét, ami tovább növelheti a szójakészletek felhalmozódását, ha az idén erős terméshozamok lesznek. A június 1-jei szójabab-készletek a legtöbb nagy államban jelentősen meghaladják a 2023-as szintet, de a 2018 és 2020 közötti kínálati túltelítettség miatt továbbra is jelentősen elmaradnak az ötéves átlagtól. Illinois állam messze a "legtömöttebb" kukoricával. A legnagyobb kukoricatermelő Iowa június 1-jei készletei az egész készlet 17,6 százalékát tették ki, és csak Nebraskában volt nagyobb a hiány az átlaghoz képest. Kansasban a június 1-jei kukoricakészletek szintén az átlag alatt voltak, de Minnesota, Ohio, Missouri és a Dakota államokban 0,5-1 százalékkal átlag felett volt a készlet. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, amerika, szójabab, kukoricatermesztés, június, kalászos, szójatermesztés, készletek, átlag, legnagyobb,