Megdöbbentő, ami a magyar boltokban zajlik: ezt sokan nem hitték volna

Megdöbbentő, ami a magyar boltokban zajlik: ezt sokan nem hitték volna

MTI
Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal bővült, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

Az előző hónaphoz képest lényegében változatlan maradt a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. A naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 6,3 százalékos éves növekedésén belül a szektor 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,6 százalékkal növekedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,1, a használtcikk-üzletekben 6,0, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,2 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,0 százalékkal csökkent. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 3,2 százalékkal bővült. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,2 százalékkal nőttek.

A KSH megállapította: az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1609 milliárd forintot ért el májusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-májusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 2,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal nőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?