Pluszköltség a termelőknek: gombabetegségek támadták meg a szőlőket

Braunmüller Lajos2024. július 6. 05:58

A sok csapadék és a meleg időjárás együttesen kedvez a gombabetegségeknek, ezért nem véletlen, hogy a szőlőkben is fokozottan jelentek meg a peronoszpóra és a lisztharmat jelei. A fertőzés terjedését egyelőre kordában tudják tartani az ültetvényeken, de több odafigyelés, és költségesebb, gyakoribb növényvédelmi beavatkozás kell az állomány jó állapotban tartásához.

Az idei fokozott csapadékmennyiség különösen a Dunántúlon néhol problémát jelent a szőlőben is, mert egyes betegségek könnyebben terjednek a nedves, fülledt környezetben. A probléma jól látható a villányi borászatokban is, ahol a meleg és a sok eső párosa ideális környezetet alakított ki egyes kórokozóknak.

Nálunk is rengeteg eső esett, sőt, talán a Dél-Dunántúl most megint a jobb, csapadékosabb régiója volt az országnak, az ehhez párosuló meleg időjárás a gombabetegségek kialakulásához a legjobb időszak. Jelen van nálunk is a peronoszpóra és a lisztharmat is

- mondta el az Agrárszektornak Nagy Zsolt, a Jammertal Borbirtok szőlészeti vezetője. Hozzátette: ebben a tekintetben nem is a nulláról indultak a szőlők, mert szokatlanul enyhe tél volt, így a kártevők és a kórokozók is átteleltek. Emiatt folyamatosan védekezni kell a szőlőkben, a Jammertalnál már a hetedik permetezési fordulót végezték el a napokban.

Tehát több beavatkozás kellett, de meg tudtuk védeni a szőlőket.

A mennyiségben nem látszik meg

Nagy Zsolt elmondta: a Jammertal erős terméskorlátozással végzi a szőlőművelést, ezért a probléma a termésmennyiségben biztosan nem fog érződni, ilyenkor ugyanis a betegebb, sérültebb fürtöket dobják el. Tehát terméskiesés nem várható emiatt.

Ilyenkor érdemes elkerülni az olcsó, kétes hatású szereket, rossz választással ugyanis nem lehet megvédeni a szőlőt. A fokozott védekezés érdekében pedig a szokásos kéthetes periódus helyett néha 10 naponta kell permetezni a szőlőt.

Megdobja a költségeket idén

A szőlész szerint, ha a mostani, aránylag szárazabb idő kitart, akkor enyhülhet a helyzet is, és újból vissza lehet állni a kétheti permetezésre. Mivel a szokatlanul enyhe tavaszi időjárás miatt a legtöbb növény, így a szőlő vegetációja is előbbre tart, ezért idén korai szüretre lehet számítani. Ezért a Jammertalnál úgy számolnak, hogy a korai fajtáknál idén nyolc, a későbbieknél 9 permetezést kell végezni.

A lisztharmat is jelen van

Némileg enyhíti ugyanakkor a helyzetet a peronoszpóra megjelenésének ideje.

Van peronoszpóra, de jóval később jött, mint tavaly. Tavaly az volt nagyon veszélyes, hogy már a virágzás előtt jelen voltak a kivirágzott peronoszpóra telepek, idén ez jóval később jelentkezett

- mondta el az Agrárszektornak Ruppert Ákos, az ismert babarcszőlősi borász. Szerinte a megfelelő védekezéssel kezelhető a helyzet, oda kell figyelni, de nem tragikus a szőlőkben kialakult állapot. Ruppert Ákos szerint ugyanakkor a lisztharmat is támad, és ez helyenként nagyobb feladatot jelent, mint a peronoszpóra.

A nyári, fülledt meleg napokat, mint amilyenek mostanában vannak, a lisztharmat nagyon szereti.

A borász úgy véli, hogy a lisztharmat ezért mostanában nagyobb kárt okoz a fürtökben, mint a peronoszpóra. Ezzel együtt szerinte kezelhető a helyzet, és összességében is szépek a szőlők, ráadásul az évjárat is jó lehet mennyiségben és minőségben egyaránt, ha a szüretig hátralévő időszak is jól alakul. A sok eső eddig fokozott lombnövekedést eredményezett, amely nagyon sok élőmunkát igényelt, de a nedvesség kellett a szőlőnek, különösen az új telepítéseknek, amelyek az idén jól sikerültek – tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, szőlő, szőlészet, növényvédelem, lisztharmat, borszőlő, gombafertőzés, peronoszpóra, gombabetegség, szőlész,