Váratlan hírek érkeztek az almatermésről: nem mindenhol felhőtlen az öröm

Váratlan hírek érkeztek az almatermésről: nem mindenhol felhőtlen az öröm

agrarszektor.hu
Az előrejelzések szerint a világ almatermelése a 2023/24-es gazdasági évben több mint 700 ezer tonnával 83,7 millió tonnára emelkedik. Az export várhatóan 10 százalékkal 6 millió tonnára emelkedik a növekvő szállításoknak köszönhetően - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Megállíthatatlannak tűnik a kínai termelés

A termelés a becslések szerint 500 ezer tonnával 45,0 millió tonnára nő annak ellenére, hogy a termőterület csökken, mivel a termelők növelik a terméshozamot a meglévő gyümölcsösökben. Az export előreláthatóan közel 100 ezer tonnával, összesen 870 ezer tonnára emelkedik a Vietnamba, a Fülöp-szigetekre, Bangladesbe és Nepálba irányuló nagyobb szállításoknak köszönhetően. Az import az előrejelzések szerint 10 ezer tonnával, mintegy 85 tonnára csökken a déli félteke beszállítóinak alacsonyabb szállítmányai miatt.

Az Európai Unió ültetvényeit megviselte az időjárás

A termelés várhatóan 475 ezer tonnával, összesen 12,2 millióra csökken a hideg hőmérséklet és a főbb termelő országok gyenge beporzása miatt. Az export várhatóan 65 ezer tonnával, mintegy 970 ezer tonnára csökken az alacsonyabb termelés és a gyengébb kereslet miatt. Az import az előrejelzések szerint több, mint 15%-kal 265 ezer tonnára emelkedik az Észak-Macedóniából, Moldovából és Szerbiából érkező nagyobb szállítmányok miatt.

Rekord termésre készülhet az Amerikai Egyesült Államok

A termelés előreláthatóan 636 ezer tonnával 5,0 millió tonnára emelkedik, ami 6 év óta a legmagasabb szint. Washingtonban, a legnagyobb termelő államban a jó időjárás miatt nőttek a terméshozamok, a termelés volumene 25%-kal emelkedett az előző évhez képest. A továbbra is magas michigani termeléssel együtt ez több, mint ellensúlyozta a New York-i kisebb termést. Az export az előrejelzések szerint 274 ezer tonnával, mintegy 885 ezer tonnára emelkedik a nagyobb termelésnek köszönhetően, a Mexikóba, Tajvanra és Indiába irányuló szállítás növekedésével. Az import az előrejelzések szerint a stabil kereslet miatt enyhén, 105 ezer tonnára emelkedik.

Chilében visszaszorulóban van az almatermesztés

A termelés az előrejelzések szerint enyhén, 870 ezer tonnára csökken, mivel a termesztési terület továbbra is csökken, a termelők jövedelmezőbb gyümölcsök termesztésére térnek át. Az export várhatóan enyhén, 463 ezer tonnára csökken, ami a legalacsonyabb szint az 1999/2000-es gazdasági év óta.

A Dél-afrikai Köztársaságban minden adott a termelés növeléséhez

A dél-afrikai termelés az előrejelzések szerint 75 ezer tonnával, összesen 1,2 millió tonnára emelkedik a kedvező időjárás és a termőterület növekedése miatt. Ez a tavalyi, jégesővel károsított termés után javulást jelent, majdnem megegyezik a 2021/22-es gazdasági év rekordtermésével. Az export várhatóan 43 ezer tonnával, mintegy 650 ezer tonnára nő az Indiába és az Európai Unióba irányuló magasabb szállításoknak köszönhetően. Ha ez megvalósul, akkor a Dél-afrikai Köztársaság a harmadik egymást követő évben is a déli félteke legnagyobb almaexportőre marad. 

Új-Zéland almatermesztése lassan helyreáll a Gabrielle ciklon után

A termelés előreláthatóan 40 ezer tonnával, összesen 483 ezer tonnára emelkedik a kedvező időjárási körülményeknek, valamint a termelők a Gabrielle ciklon által okozott károkból történő talpra állásának köszönhetően, amely 2023 februárjában károsította a gyümölcsösöket. A termelés a ciklon előtti szint alatt marad, mivel a gyümölcsösök újratelepítésével járó magas költségek és a késedelem miatt a betelepített terület rövid távon valószínűleg nem fog termőre fordulni. A termelés helyreállásával az export várhatóan 21 ezer tonnával, mintegy 330 ezer tonnára fog emelkedni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?