Hétfőn is marad a forróság

MTI2024. július 7. 18:36

Miközben Franciaországban és az Északi-tenger térségében 20 fok körüli, szeles és hűvös időjárás a jellemző, Közép-Európában kemény hőhullám érezteti hatását, amelyet még a szórványos csapadék sem tud enyhíteni.

Skandinávia déli része fölött található annak a ciklonnak a középpontja, melynek hidegfrontja déli, délnyugati irányban hosszan elnyúlik csaknem a Pireneusok térségéig.

A front mentén az Alpok és Csehország térségében ugyanakkor többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, melyekhez a viharos kifutószelek mellett helyenként felhőszakadás is társult 30 mm-t meghaladó csapadékösszegekkel. Közép-Kelet-, illetve Délkelet-Európa fölé a front előterében délies áramlással továbbra is száraz, rendkívül meleg légtömegek érkeznek, a csúcsértékek 30 és 35 fok között alakulnak, és egyes helyeken éjszaka sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet.

Itthon marad a forróság

A Kárpát-medencét vasárnap eléri az Európát kettészelő hidegfront, ám érdemi lehűlést nem hoz magával, csupán némi csapadékot záporok, zivatarok formájában; hétfőn is folytatódik a hőség.

Idehaza hétfőn erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, majd estére összeesnek a gomolyok, kiderül az ég. Az esti órákig északnyugaton és északkeleten már néhol kialakulhat zápor, zivatar, majd átmeneti szünetet követően hajnalban északon, északkeleten képződhetnek kis eséllyel csapadékgócok. Hétfőn napközben főként a Dunától keletre - kiemelten az Északi-középhegység térségében - lehet számítani elszórtan záporokra, zivatarokra.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, de az északi völgyekben, homokhátságokon pár fokkal alacsonyabb értékeket is mérhetnek. A belvárosokban, vízpartokon lesz a legenyhébb a hajnal.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
európa, időjárás, meteorológia, agrometeorológia, hőség, hőségriasztás, hőségriadó, agrár időjárás,