2024. október 5. szombat Aurél
Történelmi agrármegállapodás született Afrikával

Történelmi agrármegállapodás született Afrikával

agrarszektor.hu
Algéria és Olaszország szombaton 420 millió eurós (165 milliárd forintos) megállapodást írt alá egy mezőgazdasági projektről az észak-afrikai országban - közölte az algériai mezőgazdasági minisztérium közleményében. Olasz tisztviselők a programot országuk legnagyobb mezőgazdasági beruházásának nevezték a Földközi-tenger déli részén - írja a New Arab.

- mondták a tisztviselők a megállapodás ünnepélyes aláírásakor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az üzlet hónapokkal azután jött létre, hogy Algéria 3,5 milliárd dolláros megállapodást írt alá Katar legnagyobb tejtermelőjével, a Baladnával egy hatalmas tehenészeti létesítmény létrehozásáról, amely tejpor előállítását célozza.

A projekt összhangban van Giorgia Meloni olasz miniszterelnök "Mattei tervének" céljaival is, amely részben az Afrikából érkező illegális migráció csökkentését célozza a kontinensre irányuló beruházások révén. A terv Enrico Mattei, az Eni olasz energetikai vállalat alapítójáról kapta a nevét. Az 1950-es években az afrikai országokkal való együttműködést szorgalmazta természeti erőforrásaik fejlesztése érdekében.

Meloni elmondta, hogy az Európa és Afrika közötti "nem zsákmányszerző" együttműködési program értéke kezdetben 5,5 milliárd euró volt, amelynek egy része hitel lenne. A beruházások az afrikai országokban az energiára, a mezőgazdaságra, a vízügyre, az egészségügyre és az oktatásra összpontosítanának. Olaszország és más afrikai országok, köztük Tunézia és Líbia a program keretében más megállapodásokat is aláírtak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?