Óriási veszélyben vannak ezek az állatok: így mentenék meg őket

Óriási veszélyben vannak ezek az állatok: így mentenék meg őket

agrarszektor.hu
Új, nem mindennapi kezdeményezést indított a Drónpilóták Országos Egyesülete és a Rókales Alapítvány, Kurunczi Norbert vezetésével. A gabonatáblákon búvóhelyet kereső állatok életében viszont végzetes eseményeket okozhatnak a mezőgazdazdasági munkagépek. Ezért most drónok segítségével térképezik fel a gabonatáblákat, hogy megelőzzék a védtelen állatok halálát.

A betakarítások idején munkaterületté válnak a gabonatáblák, pedig vadcsaládok lehetnek bennük. Ez az időszak végzetes eseményeket hozhat a kisállatok számára, akik a sűrű növényzetben keresnek búvóhelyet, így könnyen a földeken tevékenykedő munkagépek áldozatául eshetnek. Az új, innovatív módszerrel a drónok hőkamerái még az aratás megkezdése előtt azonosítják a vadállatok búvóhelyeit, lehetőséget teremtve a gyors és hatékony mentésre. Ez a technológiai megközelítés nemcsak az állatmentést forradalmasítja, hanem új dimenziót ad a drónhasználatnak is - írja cikkében a BAMA.

Igyekszünk az állatmentést hatékonyabbá tenni egy olyan területen, ahol a kutyák és a riasztások nem működtek hatékonyan, így a kisvadak, újszülöttek magatehetetlenek, nem tudnak elmenekülni. Norbert ötlete az volt, hogy felülről lenne a legjobb megfigyelni az állatok lokációját, így a drónokat kezdte használni. A hőkamerával ellátott eszközök a kora reggeli órákban gyorsan észreveszik az élőlényeket, ami növeli a vadvédelem hatékonyságát.

- mondta Dr. Csevár Antal, a Drónpilóták Országos Egyesületének alelnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Drónok a jó szolgálatában

Fontosnak tartjuk a drónok használatát nemes célokra, például vadmentésre. Ez egy értelmes és izgalmas tevékenység, amely túlmutat a szokásos város fotózásokon, amely egyre nehezebb terep az engedélyezési szabályok miatt is. Minden élőlénynek helye van a természetben és a kombájnok vagy autók által okozott halál nem a természetes egyensúly helyreállításának módja. Az egyesületünk több száz taggal, weboldallal és két közösségi csoporttal rendelkezik, ahol összesen több mint 5000 követőnk van. Felhívást tettünk közzé, nemcsak az egyesületi tagoknak, hanem minden drónosnak, hogy csatlakozzanak ehhez a vadmentési kezdeményezéshez. A jelentkezőket összekötjük a Rókales Alapítvánnyal, s amikor ők a gazdákkal, földtulajdonosokkal, gépkezelőkkel egyeztetnek, hogy mikor mennek ki a terepre, az aratásra, akkor értesítjük azokat az embereket, akik ehhez a helyszínhez közel tartózkodnak. A fotósok igen sok kilométert is hajlandóak megtenni egy jó témáért, abban biztos vagyok. Ez egy a Balatontól kiinduló, de országos kezdeményezés, így annak is remek lehetőség, aki épp a szabadságát tölti a tónál

- folytatta az alelnök.

Összefogásban könnyebb

A gidákra július végéig leselkedik főként veszély, utána már annyira nagyok és erősek, hogy ki tudnak menekülni, el tudnak a futni a munkaterületről, de bizonyos kaszálókon annyira bele tudnak gabalyodni a sűrű növényzetbe, például a lucernába, hogy nem tudnak kiverekedni a szélére. Egy ilyen területről kihoztunk három gidát és sutát, tehát a szülőket is. Sajnos, egy macska le lett kaszálva, egy kiscicát mentettünk meg

- mondta el Kurunczi Norbert. Hozzátette, hogy az a céljuk, hogy ezt a tevékenységet a mezőgazdászokkal, földtulajdonosokkal, vadásztársaságokkal együttműködve tudják végezni. A vadásztársaságok kimondottan érdekeltek a mentésben, hiszen a vadak az ő tulajdonaik. A földtulajdonosok figyelmét arra hívják fel, hogy csak indokolt esetben, ha a drón gidát, vagy egyéb sérült állatot, macskát lát, csak akkor hatolnak be a területre.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdáknak is látniuk kell, hogy ez a mentőakció nekik is jó, hiszen nem a learatott búza, rozs, árpa közé keveredik be egy tetem. Néhány nappal ezelőtt kint voltunk egy területnél, ahol három-négy gidát kaszált le a gép, volt amelyiknek két lába is le volt vágva.Ezt egy ingyenes szolgáltatássá próbáljuk tenni. Igyekszünk az önkormányzatokkal is egyeztetni, hiszen ők is tudják segíteni a munkánkat azzal, hogy felhívják a földtulajdonosok figyelmét erre az akcióra.

Norbert szerint ha idén száz állat megmenekül, már az is sikerkényt könyvelhető, még akkor is, ha az évente érintett több ezer állathoz képest ez a szám elenyésző.

Most elindítottuk ezt a folyamatot, most felkapják az emberek a fejüket erre az új megközelítésre, s bízom benne, hogy jövőre egy teljes együttműködés keretében fog működni a dolog

- fogalmazott.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?