Ez most betett az európai körtetermelőknek: sokan járhatnak rosszul

agrarszektor.hu2024. július 9. 10:31

2024. június 26-27-én tartották meg Portugáliában az Interpera nemzetközi körtekongresszust, ahol ismertették az idei európai körtetermés első számait. A szervezők, az Rocha Körte Termelők Országos Szövetsége (ANP - National Association of Pera Rocha Producers) és az Európai Zöldség-Gyümölcs és Kertészeti Növényeket Termelő Régiók Szövetsége (AREFLH - L'Assemblée des Régions Européennes Fruitières, Légumières et Horticoles) szerint az elmúlt tíz évben idén vettek részt a legtöbben az Interperán. A két nap során az ágazatot érintő egyéb kihívásokról és lehetőségekről is szó esett, többek között az európai szabályozásról, a vízhasználatról, a talaj egészségéről, a betegségekről és kártevőkről, a marketingről, valamint a jövő gyümölcs ültetvényeiről.

Mintegy 200 termelő, kutató, nemzeti és nemzetközi vállalat gyűlt össze az Oeste régióban, hogy megvitassák a körtetermesztés kihívásait és lehetőségeit, ritka lehetőséget biztosítva a hálózatépítésre és multikulturális üzleti tapasztalatok cseréjére. A számos portugál résztvevő mellett nagyszámú külföldi küldöttség is részt vett, 9 ország képviseltette magát: Spanyolország, Franciaország, Belgium, Németország, Hollandia, Olaszország, Svájc, Argentína és az Egyesült Államok - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A 2024-re vonatkozó előrejelzéskor hangsúlyozták, hogy Európában "egyértelmű visszaesés" következett be, mivel a termelés a bizonytalan időjárási viszonyok miatt csökkent.

A szakértők Belgiumban közel 30%-os visszaesést jósolnak, a termés tavalyi 345 ezer tonnáról 241 ezer tonnára csökkenhet. Spanyolországban a teljes mennyiség 25%-kal csökken, a legutóbbi szezon során jelentkező vízhiány miatt, 164 ezer tonnáról 141 ezer tonnára módosították az előrejelzést. Hollandiában a termelés várhatóan elmarad a 2023-as 358 ezer tonnától, bár konkrét becslés nem állt rendelkezésre.

Portugália, Franciaország és Olaszország esetében a termelés fellendülése tapasztalható, de a küldöttek szerint ők sem érik el a teljes potenciáljukat. Olaszországban növekedés várható, a tavalyi 184 ezer tonnáról, Franciaországban pedig 104 ezer tonnáról 133 ezer tonnára emelkedik a mennyiség. Portugália 16 ezer tonnás növekedést prognosztizál, elérve a 123 ezer tonnát.

A rendezvényt José Manuel Fernandes, Portugália mezőgazdasági és halászati minisztere azzal zárta, hogy az ágazat előtt álló kihívások leküzdése érdekében összefogásra van szükség. Mint mondta, a

a 2023-as nehéz szezont követően, amely elsősorban az európai termesztést befolyásoló éghajlatváltozásnak köszönhető, elengedhetetlen, hogy a kártevők elleni küzdelem, a szélsőséges időjárási körülményekkel való megbirkózás és az ágazat kereskedelmi szervezetének javítása érdekében kutatásba fektessünk.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, szárazság, körte, európai-unió, előrejelzés, gyümölcstermés, gyümölcstermelés, vízhiány, körtetermés, körtekészlet, szélsőséges időjárás,