Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.09. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.09. kedd

agrarszektor.hu
Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.07.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.07.09.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.07.09.) napon.

2024.07.09. kedd: Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Reggel, kora délelőtt északnyugaton, délután, este másutt is, de csak kevés helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Időnként megélénkül az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

A hőmérséklet délután 30 és 38, késő este 20, 30 fok között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.07.10 szerda: Zömmel derült lesz az ég, legfeljebb nyugaton képződhet kevés gomolyfelhő, illetve oda egy-egy zivatar besodródhat délután. Mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban 17, 24, délután 32, 38 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Friss híreink:

Most lehull a lepel: döbbenetes hírek érkeztek a magyar vizekről

A magyarországi tógazdasági haltermelés volumene 2023-ban 19 673 tonna volt, ami 7,3 százalékkal alacsonyabb az előző évi mennyiségnél. A haltermelés 80,0 százaléka 2023-ban három régióban (Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld) koncentrálódott. Gazdasági szempontból továbbra is elsődleges halfajunk a ponty, amely a tógazdasági étkezési célú halhústermelés 82 százalékát tette ki 2023-ban. A hazai haltermelés meghatározó részét a tógazdaságok adják, amelyek üzemelt területe 26 836 hektár volt 2023-ban. Az intenzív rendszerekben megtermelt halmennyiség a megelőző évhez képest 10,3 százalékkal csökkent, 5664 tonnára, amiből az étkezési célra előállított hal 4386 tonna volt. A halak és halászati termékek exportértéke 2023-ban 10,4 milliárd forintot, importértéke 52,3 milliárd forintot ért el, a külkereskedelmi egyenleg 41,9 milliárd forintos passzívuma 3,1 milliárd forinttal meghaladta a 2022. évi deficitet.

Meglepő dolog derült ki a magyar gyümölcsökről: erről jobb tudni

Talán nem túlzás azt mondani, hogy nyáron válogathatunk a leginkább a szezongyümölcsök között, sokak kedvence ilyenkor terem. Gondoljunk csak a málnára, cseresznyére, dinnyékre és más bogyósokra. Ugyanakkor nem voltak egyszerű helyzetben a termelők az elmúlt években, hiszen sem az időjárás, sem a gazdasági helyzet nem kedvezett nekik. Ráadásul sok gazda szerint a munkaerőhiány már többször nagyobb gondot okoz, mint például az aszály vagy az extrém viharok. Hogy hogyan állunk jelenleg ezekkel a gyümölcsökkel itthon, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Ezért nem virágoznak a növények a kertedben: ezt a hibát sokan elkövetik

Amikor növényt vásárolunk, sok esetben első számú szempont a virágok díszítő értéke. Azonban előfordulnak olyan esetek, amikor a növény egyáltalán nem, vagy nem úgy virágzik mint az előző években. A virágzás elmaradásának több tényezői is lehetnek. Nézzük meg ezeket a tényezőket és tudjuk meg mit tegyünk, hogy növényeink virágban pompázhassanak.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Fillérekért adja a használt bútorokat a MOHU: bárki vehet konyhabútort, ágyat 10 ezerért, kanapét 5-ért

Kevesen gondolnák, de Magyarországon a legolcsóbban a hulladékkezelőtől lehet bútorhoz jutni. Az egykoron FKF-ként ismert, ma már MOHU Budapest Zrt. néven futó fővárosi kukáscég külön üzletet is fenntart a használtcikkeknek. A lakosság díjmentesen adhatja le felesleges, de még használható tárgyait, a vállalat pedig csak tárolási díjat számol fel értük. Így a könyvek és kisebb konyhai cikkek 100 forintért, székek és kisebb bútorok 1000 forintért, míg a nagyobb bútorok, például ágyak és szekrények 5000-7000 forintért vihetők el, a franciaágyak, ülőgarnitúrák, konyhabútorok pedig 10 ezerért. Mint kiderült, bár 2022 óta a bútorok jelentősen megdrágulta a hazai boltokban, a használtcikk-üzletben nem történt áremelés.

Itt vészelheted át Magyarországon a tikkasztó kánikulát: ezeket a helyeket elkerüli a hőseg

Berobbant a kánikula és az előrejelzések szerint egész héten velünk marad a hőség. Mint ahogy arról beszámoltunk, a legmagasabb fokú hőségriasztást rendeltek el múlt vasárnaptól egészen péntek éjfélig. A HungaroMet előrejelzése szerint a legmagasabb hőmérséklet akár a 36-39 fokot is elérheti a héten, de éjszaka is 20 fok felett maradhat a levegő hőmérséklete. A nagy meleget aki teheti vízparton, vagy klimatizált helyen vészeli át. Kevesen tudják, de számos olyan hely van hazánkban, ahol még a tomboló kánikula idejében is 5-10 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. A legismertebb települések egyike a piciny Nógrád megyei Zabar, ahol nem ritka, hogy már augusztusban elindul a fűtési szezon. A HelloVidék most Németh Lajos meteorológussal járta körül a témát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?