Hasít a magyar sertésexport, nagyot nőtt a kivitel

Hasít a magyar sertésexport, nagyot nőtt a kivitel

agrarszektor.hu
Több mint felével nőtt Magyarország élősertés- és ötödével a sertéshús-exportja, miközben mindkét kategóriában nőtt a behozatal is, de alig 10 százalékot meghaladó mértékben. Eközben uniós szinten csökken az export, világszinten pedig – még ha csak kismértékben is, de – mérséklődik a sertéshús termelése. Az árak a tengerentúlon nőnek, de idehaza és az EU egészében is már a csökkenés jellemző - derül ki az AKI közelmúltban publikált jelentéséből.

– emelte ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közelmúltban megjelent jelentése. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Albánia voltak.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 22,5 százalékkal emelkedett (55,2 ezer tonna), értéke 22,4 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertéshúsimport volumene 11,9 százalékkal (50,2 ezer tonna) bővült, értéke 19,2 százalékkal volt nagyobb a vizsgált összehasonlításban. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Ausztriából és Lengyelországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 864 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 25. hetében, 7,5 százalékkal csökkent az előző év azonos hetének átlagárához képest.

Az uniós kivitel esett

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,2 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 májusában, ami 8 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai 2024 26. hetében átlagosan 12,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos hetének átlagárától. A németországi szerződéses ár, a West Fleisch és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 2,2 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 2,06, a Tican 1,68 és a Danish Crown 1,58 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 26. héten.

Csökken a termelés, de élénkül a kereskedelem

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) júniusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ sertéshústermelése 1,2 millió tonnával 123,34 millió tonnára csökkenhet 2024-ben a 2023. évihez képest. A sertéshús a világ hústermelésének 33 százalékát teheti ki az idén.

A sertéshús globális kereskedelme 2,5 százalékkal élénkülhet az idei esztendőben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legnagyobb sertéshúsimportőr továbbra is Kína maradhat 2,2 millió tonna körüli behozatallal, a legnagyobb exportőr pedig az Európai Unió lehet.

A tengerentúlon drágul a sertés

A FAO projekciója szerint az USA sertéshústermelése 2,8 százalékkal 12,7 millió tonnára nőhet 2024-ben az előző évihez képest. A sertéshúsimport 5,4 százalékkal 644 ezer tonnára, az export 7,3 százalékkal csaknem 3 millió tonnára emelkedhet. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 2,01 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 májusában, ami 19,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Brazíliában a sertés ára (9,62 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 7,4 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 5,3 százalékkal 506,6 ezer tonnára nőtt 2024 első öt hónapjában a tavaly január–májusi mennyiséghez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?