Hatalmas a baj: teljesen eltűnt egy tó Olaszországban

agrarszektor.hu2024. július 9. 09:02

A súlyos szárazság Szicíliában majdnem kiszárította a Földközi-tengeri sziget egyetlen természetes tavát, amely régóta létfontosságú pihenőhelyként szolgál az Afrika és Európa között vándorló madarak számára.
Szicília hónapok óta szenved az átlag alatti csapadékmennyiségtől, és az olasz kormány szükségállapotot hirdetett a válság miatt, amely tönkretette a termést és kiszárította a legelőket.

A forróság és a csapadékhiány miatt drámaian összezsugorodott a Pergusa-tó, amely a közép-szicíliai Enna városához közeli természetvédelmi terület része. Giuseppe Maria Amato, a Legambiente környezetvédő csoport munkatársa szerint a tó gyakorlatilag már nem is létezik, leszámítva egy pocsolyát - írta meg a Reuters. Szicília már régóta küzd a klímaváltozással összefüggő magas hőmérséklettel, 2021-ben 48,8 Celsius-fokos európai melegrekordot állított fel, és számos városban vízhasználati korlátozásokat, és adagolást kellett bevezetni.

Az elmúlt években Európában máshol is szárazság sújtotta az aszály, többek között Franciaországban és Spanyolországban, különösen a mediterrán térségben, ahol az átlaghőmérséklet jelenleg 1,5 Celsius-fokkal magasabb, mint 150 évvel ezelőtt. Giuseppe Maria Amato úgy fogalmazott, hogy a Pergusa-tó egy mutatója annak, hogy mit szenved Szicília az éghajlatváltozás miatt. A szakember szerint a helyzetet a karbantartás hiánya és a rossz csatornarendszer is súlyosbítják.

A tó felszíne normális esetben 1,8 négyzetkilométert tesz ki, és nincsenek benne folyóvizek, amelyek ki- vagy befolynának belőle, de ezek az idők már rég elmúltak. A tudósok úgy vélik, hogy a szárazság miatt fennáll a veszélye annak, hogy a tó körüli biológiai sokféleség tartósan károsodik, amely a vándormadarak mellett halaknak, puhatestűeknek és gerinctelen mikrobáknak is otthont ad.

A teljes kiszáradás és az őszi vízpótlás elmaradása valóban katasztrofális lenne. El kell ismernünk, hogy az éghajlatváltozásnak hatása van. Kezd visszafordíthatatlan károkat okozni

- hívta fel rá a figyelmet Luigi Pasotti, klímaszakértő.

A szakember elmondta, hogy az elmúlt 12 hónapban mindössze 250 mm eső esett Szicíliában, az ország egy olyan elmaradottabb régiójában, ahol a mezőgazdaság kulcsfontosságú a gazdaság számára. A Pergusa-tó közvetlenül ugyan nem vesz részt a helyi mezőgazdaság támogatásában, de a vízhiány károsítja az ágazatot a központi területeken, ahol a gazdáknak nehézséget okoz a kiszáradó vagy nagyon alacsony szinten működő víztározók feltöltése.

A gyümölcskultúrák, mint például az őszibarack és az olajbogyó, a termesztés kiesésének veszélyével fenyegetnek, ami arra kényszeríti a vállalkozásokat, hogy nagyon magas áron vásároljanak vizet, ami hamarosan fenntarthatatlannak bizonyulhat - mondták a helyi gazdaszövetségek. Gerardo Forina, az Enna környéki Coldiretti mezőgazdasági lobbi vezetője szerint a helyzet teljesen szörnyű, különösen az állattenyésztők számára.

Nem emlékszem olyan száraz évre, mint az idei. Azzal a veszéllyel kell szembenéznünk, hogy a vízhiány miatt le kell vágnunk az állatokat

- monda Gerardo Forina.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, aszály, mezőgazdaság, öntözés, szárazság, klímaváltozás, csapadékhiány, olaszország, kiszáradás, biológiai-sokféleség, ,