Felbolydult a tőzsde: szakadnak a szójaárak Chicagóban

agrarszektor.hu2024. július 10. 17:31

A tőzsdei szereplők júliusban a chicagói kukoricára és szójababra vonatkozó eddigi legkedvezőtlenebb évközi várakozásokat fogalmaztak meg, az árak nemrégiben 2020 óta a legalacsonyabb szinteket érték el. A július 2-án véget ért héten a pénzkezelők 336 538 kontraktusra növelték a Chicagói Árutőzsde (CBOT) kukorica határidős és opciós ügyleteinek nettó shortját az egy héttel korábbi 277 666 kontraktusról, megközelítve az idén februárban beállított 340 732 kontraktusos all-time shortot - derül ki az Egyesült Államok határidős árutőzsdei bizottsága által hétfő délután közzétett adataiból.

A legutóbbi kukoricaeladások kétharmada a long pozíciók elhagyásának volt köszönhető, ez a lépés a decemberi CBOT kukorica 5 százalékos esésével járt együtt. A kukorica 2020 novembere óta először esett 4 dollár alá bushelenként, mivel az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jóval az elemzők által vártnál magasabbra becsülte az amerikai vetéseket. Az amerikai időjárás többnyire kedvezőnek mondható a megfigyelt időszakban és az előrejelzések alapján is - írja a Reuters.

A hétfői adatok alapján a szójabab kereskedés 1,2 százalékos esést mutatott. A novemberi bab a július 2-án véget ért héten ugyan kismértékben erősödött, a traderek viszont öt egymást követő héten is bővítették nettó short pozíciójukat, amely 140 926 határidős és opciós kontraktusra emelkedett az egy héttel korábbi, 129 663 kontraktusról. A rekord 171 999 kontraktus, amelyet március elején állítottak fel. 

A spekulánsok május folyamán - a brazil terméssel kapcsolatos aggodalmak miatt - hatalmas szójabab shortokat vettek fel, de ezek júniusban ismét változtak. Az USDA attaséja egy héttel ezelőtt 2,6 millió tonnával 150 millió tonnára csökkentette a 2023-24-es brazil szójatermést, ami alacsonyabb az USDA hivatalos, 153 millió tonnás becslésénél. Az USDA június 28-i jelentései semlegesek voltak a szójabab tekintetében, mivel a telepítések a várakozások alatt maradtak, ám a negyedéves készletek a várakozásokat meghaladóan alakultak. Az USDA havi kínálati és keresleti jelentése pénteken esedékes.

Szója termékek és búza

A decemberi CBOT szójaolaj 9,1 százalékkal emelkedett a július 2-án véget ért héten ami az elmúlt egy év legjobb emelkedése, és a traderek több, mint 46 000 határidős és opciós kontraktus nettó vásárlói voltak, ami 2019 augusztusa óta a legtöbb bármely vizsgált hét számait tekintve. Ez 61 854 kontraktusra csökkentette a nettó shortjukat. A szójaliszt több, mint 4 százalékot esett a vizsgált időszakban, a pénzkezelők már a második héten nettó eladók voltak, 87 367-ről 73 459-re csökkentve pozíciójukat. A lisztet hétfőn 320,60 dollárért adták el tonnánként, amely 2021 októbere óta a legalacsonyabb szintnek mondható. A decemberi szójaolaj pénteken három havi csúcsot ért el, több mint 3 százalékkal emelkedett, de a hétfői 48,26 centes kilónkénti elszámolás az előző három év azonos időpontjához képest alacsonyabb szintet mutat.

A szeptemberi CBOT búza határidős árfolyamai csaknem 4 százalékkal emelkedtek a július 2-án véget ért héten, de a pénzkezelők mintegy 3500 kontraktussal növelték nettó short pozíciójukat, amely 10 hetes csúcsot ért el. A búza határidős jegyzései az elmúlt három ülés során mintegy 2 százalékkal csökkentek, bár a hétfői 5,70-1/2 dolláros bushelenkénti árfolyam a szeptemberi kontraktus március elején elért 5,50 dolláros mélypontja felett van - fejtette ki Karen Braun a Reuters piaci elemzője. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, usda, vetés, amerika, szójabab, értékesítés, értékelés, július, szójatermesztés, kukorica-értékesítése, szójatermés,