Fontos időszak közeledik, ez sokakat érinthet itthon

agrarszektor.hu2024. július 10. 18:32

Fontos tisztázni, hogy köznyelvi megnevezése ellenére a „karbonvám” nem „igazi” vám, pontosabban nem behozatali vám (hiába importtal kapcsolatban hallunk róla), és nem is védővám. Alapjait nem az Uniós Vámkódex határozza meg, hanem klímavédelmi célok adják. A nemzeti szabályozók is kimondják, hogy azokra az árukra terjed ki itthon a törvény hatálya, amelyeket az uniós rendelet felsorol és „azok szabad forgalomba bocsátását a Magyarország területén letelepedett importőr vagy közvetett vámjogi képviselő kéri”. Ki kell emelni tehát a szabad forgalomba bocsátás fontos mozzanatát, hiszen ez keletkezteti meg a kötelezettséget.

Jelenleg átmeneti időszak zajlik - egészen 2025. december 31-ig, amikor is negyedévente kell jelentést tenniük az érintetteknek. Az átmeneti időszak szabályai ezen kívül:

  • Nem kell engedéllyel rendelkezni (de regisztrálni kell a CBAM átmeneti nyilvántartásba és jelentéseket is be kell nyújtani).
  • A jelentésben foglalt adatok hitelesítése nem szükséges.
  • CBAM-tanúsítványt vásárolni és visszaadni nem kell.
  • Jelentésnek tartalmazni kell a közvetlen és a közvetett kibocsátásokat is,
  • július 31-ig a teljes beágyazott kibocsátás 100%-a az alapértelmezett értékek alapján is meghatározható. A fennmaradó átmeneti időszakban (azaz 2024. július 1-től 2025. december 31-ig) becsült értékek használhatók, de mennyiségi korlátot alkalmaznak: összetett áruk esetén a teljes termelési láncot figyelembe véve a teljes beágyazott kibocsátás 20%-a. Ezt követően becslések segítségével kell meghatározni (a Bizottság által megadott alapértelmezett értékek használata „becslésnek” minősül) - olvasható a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) honlapján.

A nemrég lezárult 2024. április-június közti negyedévre vonatkozóan - tárgynegyedévet követő hó végéig- 2024. július 31. a benyújtási határidő. A kapcsolódó uniós útmutatás elérhető magyar nyelven. Fontos kiemelni, hogy az EU Login fiók létrehozása nem elegendő a benyújtáshoz, az érintettnek e-papíron keresztül kérelmet szükséges benyújtania a CBAM Átmeneti Nyilvántartásba történő regisztrációra vonatkozóan a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság részére - írja a NAK. A regisztrációval kapcsolatos útmutatások egy kattintással elérhetőek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vám, nak, hatóság, kibocsátás, július, trágyázás, agrárvállalkozás, december, agrárvállalat,